eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Föld-levegő rakéták az olimpiai stadionok körül

Terrortámadástól tartva a kínai hatóságok több tízezer biztonsági embert vezényeltek Pekingbe, sőt még föld-levegő rakétákat is telepítettek az olimpiai stadionok környékére. A Kínát bírálók úgy vélik, a kommunista vezetés a terrorizmus fenyegetettségével igazolja keménykezű politikáját, mások szerint azonban az országot és az olimpiát valóban komoly veszély fenyegeti.

Az olimpiai előkészületek miatt Peking olyan városra hasonlít, ahol háborúra készülnek: föld-levegő rakétákat helyeztek el a stadionok környékén, ellenőrzőpontokat állítottak fel, 110 ezer biztonsági embert és egymillió civilt képeztek ki, hogy megvédjék az olimpiai játékokat a terrortámadástól.

A biztonsági előkészületek listája folyamatosan bővül: távirányított repülőgépek fognak cirkálni Peking fölött az olimpia idején, lezárják az észak-koreai határt, a megnyitó ünnepség ideje alatt pedig felfüggesztik a pekingi repülőtér működését.

A terrorizmus problémája a hétfői merénylet óta még inkább előtérbe került: akkor a dél-kínai Kunmingban robbantottak fel három buszt, két ember életét vesztette. Májusban szintén merényletet hajtottak végre Sanghajban, márciusban pedig a hatóságok meghiúsítottak egy újabb terrortámadást, amelynek során terroristák fel akartak robbantani egy Pekingbe tartó gépet.

Reklámozzák a veszélyt

Bár a kínai hatóságok folyamatosan hangoztatják, hogy nagy a terrorfenyegetettség, valójában kevés részletet árulnak el erről a veszélyről. A bírálók szerint a kínai kormány szándékosan "reklámozza" a veszélyt, hogy így igazolja a lázadó kisebbségekkel, főleg a tibetiekkel és a muzulmán ujgurokkal szembeni keménykezű politikát.

"Ez a legrégebbi trükk, amit a tekintélyuralmi rendszerek alkalmazni szoktak" - állítja Nicholas Bequelin, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet hongkongi munkatársa.

A nemzetközi szervezet egyébként hamarosan közzétesz egy jelentést, amelyben bírálja Kínát a terrorista veszélyre vonatkozó állításai miatt.

Kína közben valóban keményen bánik a kisebbségeivel. Példa volt erre a tavaszi tibeti tüntetések gyakran brutális elfojtása, de a közelmúltban is történtek elítélendő események: Szecsuan tartományban július elején két ujgurt végeztek ki a kínai hatóságok, akik több ellenállót is lelőttek a Free Asia rádió beszámolója szerint.

Nemrég rendőrök Urumcsiban berontottak egy lakásba, ahol 15 késsel felfegyverkezett ujgurral találták szembe magukat. Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint a rendőrök tüzet nyitottak, és megöltek 5 muszlim ellenállót.

Nincs tapasztalatuk

Bár sokan bírálják a kínai retorikát, több szakértő is arra figyelmeztet, hogy Pekingnek Amerikával és Európával ellentétben nincs tapasztalata a terrorizmussal. Az eddigi incidensek viszonylag kicsik voltak, és rosszul szervezett helyi csoportok követték el ezeket.

Kína valódi célpont lehet a nemzetközi terrorizmus térképén, nemcsak az olimpia miatt, de növekvő gazdasági befolyása, kommunista ideológiája és a Kínában élő muzulmánok egyre nagyobb elégedetlensége miatt is.

Ezért - figyelmeztetnek sokan - nem túlzás azt hagoztatni, hogy a terroristák sportolók és külföldi újságírók elrablására, valamint repülőgépek és szállodák felrobbatására készülnek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×