eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Egy buszon fogták el Karadzicot

Radovan Karadzicot már pénteken este elfogták, egy buszon - állítja az egykori boszniai szerb vezető ügyvédje. Pedig nagyon kevés olyan ember él a volt Jugoszláviában, aki még bízott benne, hogy az egyik legkeresettebb szerb háborús bűnös valaha is rács mögé kerül.

Részleteket Radovan Karadzic elfogásáról és további sorsáról csak az után hoznak nyilvánosságra, hogy késő reggel összeül az ügyészekből, rendőrtisztekből és hírszerzési vezetőkből álló akciócsoport - közölte a szerb háborús bűnösökkel foglalkozó ügyész, Bruno Vedkaric.

Karadzic ügyvédje azonban annyit elárult, hogy védencét a főváros és a Belgrád melletti Batajnica település között közlekedő buszon fogták el, "valamilyen sapkát húztak a fejére", ezért a vádlott nem is tudja, hogy kik fogták el.

A belgrádi elnöki hivatal közleménye alapján az is biztos, hogy az egykori boszniai vezetőt a szerb biztonsági erők fogták el - a sikerhez azonban az kellett, hogy megalakuljon az új kormány.

Azóta ugyanis érezhetően megváltozott a háborús bűnösökhöz való viszony; azok az illetékesek, akik eddig is pontosan tudhatták, hol rejtőzködik Karadzic - hiszen állami nyugdíjat is kapott - vagy végre továbbították megfelelő helyre az információt, vagy egyszerűen félreálltak, lehetővé téve az elfogását.

Minden bizonnyal kulcsszerepet játszott Karadzic sorsának megpecsételődésében, hogy leváltották a szerb hírszerzés éléről Rade Bulatovicot, akit új ember, Sasa Vukadinovic váltott. Róla azt kell tudni, hogy ő irányította az egyik szerb maffiabanda, az úgynevezett Jitka klán felszámolását.

A kis halak a helyi bíróságokra maradnak

S bár az új kormánynak tagja a néhai Slobodan Milosevic által egykor irányított Szocialista Párt is, a jelek szerint a tömörülés vezetőinek is fontosabb immár az ország európai integrációja, mint Karadzic - és remélhetőleg Ratko Mladic - védelme.

Az EU ugyanis alapfeltételnek tartja Szerbia együttműködését a háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszékkel - a bíróság főügyészét, Serge Brammertzet már a napokban Belgrádba várják. Õ volt az egyik első, aki üdvözölte Karadzic letartóztatását.

Így már csak két ember van szökésben azok közül, akiket a nemzetközi közösség mindenképpen Hágában akar látni. Az egyikük Ratko Mladic, a boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka, akit Karadzichoz hasonlóan Szarajevó ostroma és a srebrenicai mészárlás miatt akarnak felelősségre vonni.

A másik pedig Goran Hadzic, aki a vádak szerint a vukovári horvátok ellen követett el háborús bűnöket.

A "kisebb halak" sorsáról a helyi bíróságok döntenek majd, miután a imondottan a délszláv ügyekre szakosodott különleges hágai bíróság mandátuma 2010-ben lejár.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, mit várnak a mesterséges intelligenciától a cégek pénzügyi vezetői

Kiderült, mit várnak a mesterséges intelligenciától a cégek pénzügyi vezetői

A PwC által megkérdezett pénzügyi vezetők 66 százaléka idén már úgy gondolta, hogy a mesterséges intelligenciának jelentős hatása lesz a vállalati folyamatokra a következő három évben. Egy évvel ezelőtt még jóval kevesebb, alig valamivel 50 százalék feletti volt ez az arány. Az InfoRádió Balogh Zoltánt, a PwC számviteli tanácsadás igazgatóját kérdezte.

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×