eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szigorú szabályozással a tiszta pekingi levegőért

Pekingben hétfőn vezették be azokat a szigorú közlekedési korlátozásokat, amelyekkel a hatóságok garantálni akarják a tiszta levegőt az augusztusi olimpia idejére. A kínai főváros több mint 3 millió autójából naponta csak minden második közlekedhet, hogy így tüntessék el a hírhedt szmogot a játékok idejére. Egyes szakértők megkérdőjelezik az intézkedés hasznát, több sportoló pedig már előre közölte: inkább nem vesz részt az olimpiai játékokon, minthogy veszélyeztesse az egészségét.

A pekingi szmog veszélyezteti a nyári olimpia sikerét. Egyes sportolók közölték, hogy inkább nem vesznek részt a versenyen, minthogy veszélyeztessék az egészségüket.

A kínai rendezők azonban arról próbálják meggyőzni a világot, hogy augusztus második hetére minden normának meg fognak felelni. Ezen a héten lépett életbe az az intézkedés, amely szerint a fővárosi gépkocsik felének megtiltják a közlekedést.

A pekingi utcákon megjelentek azok a vontató-kocsik, amelyek begyűjtik a tilalmat megszegő autókat. A hét egyes napjain csak a páros, más napokon a páratlan rendszámú kocsik közlekedhetnek. A tilalom betartását motoros rendőrök és térfigyelő kamerák is segítik. A munkaadókat pedig fokozatos munkakezdésre kötelezték, hogy a dolgozók ne egyszerre árasszák el az utakat és a tömegközlekedést.

Az intézkedés komoly csapás a pekingi középosztálynak. Az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a gépkocsi-eladás, és egyes statisztikák szerint Pekingben naponta 1200 további autó áll forgalomba.

Áldozatokat hoznak az olimpiáért


Azt, hogy Peking jobbára nem az életmódján kíván változtatni, hanem csak áldozatot hoz az olimpiáért, jól mutatja, hogy a szmog csökkenését a szennyező gyárak ideiglenes leállításával is segítik. Azt is meg kell említeni ugyanakkor, hogy a hétvégén mutatták be a több mint 3 milliárd dollárért felújított és meghosszabbított városi metróhálózatot. A vonalak hossza 40 százalékkal nőtt, és az egyik új metróvonalon 20 perc alatt lehet a repülőtérről a városközpontba érni.

Tudósítók megjegyezték, hogy az új közlekedési korlátozások előtti, csendes napnak számító vasárnap is észlelhető volt a szmog a 17 milliós városban. Nem egészen egy évvel ezelőtt a Pekingi hatóságok négynapos "főpróbát" tartottak, de szakértők szerint nem volt látványos az eredmény.

Hozzáteszik, hogy a kiszámíthatatlan széljárás más vidékekről befújhatja a szmogot Pekingbe, vagy az augusztusban éppenséggel tipikus szélcsendes idő miatt ismét szmog alakulhat ki.

A korlátozások nem vonatkoznak a pekingi taxikra, amelyeknek vezetői így a szokásosnál nagyobb bevételt remélnek a nyári hónapokban. Jaques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke korábban arra figyelmeztetett, hogy elhalaszthatják az egy óránál hosszabb szabadtéri versenyeket, ha az adott napon nem kielégítő a levegőminőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×