eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Magyar európai parlamenti képviselők tiltakoznak a génmódosítás ellen

A génmódosított növények unióba hozatalát tiltó irányelvet megkerülve akar a közösség területére hozni génmanipulált takarmányt az Európai Bizottság - állítja nyolc, köztük két magyar európai parlamenti képviselő, akik levélben tiltakoznak a testület ezirányú májusi döntése ellen.

Az Európai Unió kormányaként működő Európai Bizottság úgy döntött, hogy minden parlamenti vita, valamint tagállami ellenőrzés és ellentmondás lehetősége nélkül újabb génmódosított takarmánynövényeket enged be az EU piacára - mondta az InfoRádiónak az Európai Parlament egyik magyar képviselője.

Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő aláírta azt a levelet, amiben rajta kívül még hét politikus, köztük a néppárti Olajos Péter tiltakozik a Bizottság ezen döntése ellen.

Hegyi Gyula úgy véli: az EP-nek és a tagállamok kormányainak véleményeznie kellene egy ilyen döntést.

A politikus elmondta: a génmódosításról van egy érvényes uniós direktíva, ami a Bizottság hatáskörébe ad bizonyos kérdések eldöntését. Tehát ha valaki panaszt emel a már forgalomban lévő génmódosított terményekkel kapcsolatban, akkor a Bizottság állapítja meg, hogy az káros-e a környezetre és az egészségre, vagy sem.

A tiltakozó politikusok azt állatják: a Bizottságnak nincs joga kiterjesztenie hatáskörét teljesen új, eddig be nem jegyzett génmódosított organizmusok (GMO-k) befogadására.

A Európai Parlament képviselője elmondta: a GMO-k bevezetése gyakorlatban úgy történik, hogy először 1-2 hétig adagolják kísérleti állatoknak, és ha nem lesz bajuk, akkor engedélyezik a bevezetést.

Azt azonban nem lehet tudni, ha megvesszük azt az ételt, ami ilyen takarmánnyal etetett állatból származik, milyen súlyos genetikai problémákat okozhat generációkkal később.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×