eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A szlovákok euró-számológépekkel készülnek a váltásra

A szlovák kormány árregulációval is készül az euró bevezetésére. A kereskedők képviselői máris tiltakoznak a tervezett lépések ellen. A kormány kampánytervei között pedig az szerepel, hogy minden háztartásba eljuttat egy úgynevezett euró-zsebszámológépet, amellyel mindenki könnyen átszámolhat bármit koronáról a közösségi pénznemre és fordítva.

A szlovák kormány legutóbbi ülésén eldöntötte, hogy az euró január elsején tervezett bevezetésével kapcsolatban ártanácsot hoz létre, amely figyelni fogja az árak alakulását.

Felmérések szerint a lakosság nagy része attól tart, hogy a közös európai pénznem bevezetése elszabadítja az árakat, és emiatt jelentősen megdrágul az élet az országban.

A kormány döntése alapján szélsőséges esetben a tanács akár árregulációt is elrendelhet. Robert Fico miniszterelnök szerint a kormány, illetve a tanács akkor fog beavatkozni, ha spekulatív mozgást érzékel az árak alakulásánál.

Az ellenőrzés az élelmiszerekre, az energiára, néhány egészségügyi szolgáltatásra és a közlekedési viteldíjakra terjed ki, az árregulációt 2009. december 31-ig alkalmazhatják. Frantisek Palko, a pénzügyminisztérium államtitkára szerint csak szélsőséges esetben, kellő indoklással mellett avatkoznak be az árakba.

A kormány utasította a pénzügyi tárcát, készítse elő az árképzésről szóló törvény módosítását, tehát az árak kordában tartását szolgáló intézkedéseket.

Tíznaponként beszámoló

A statisztikai hivatal a jövő hónaptól tíznaponként közzéteszi az egyes termékek árának alakulását, a pénzügyminiszter havonta jelentést dolgoz ki az ártanács számára, amely az infláció mértékét összehasonlítja a szomszédos országokéval.

A tervezett árreguláció ellen máris élesen tiltakoznak a kereskedők. Pavol Konstiak, a szlovák kereskedelmi szövetség elnöke szerint Szlovákiában legutóbb ilyen intézkedést 1940-ben, a II. világháború idején alkalmaztak. Mint mondta, az árreguláció a totalitárius rendszerek eszköze, nem pedig a modern piacgazdaságé. A kereskedők szerint a kereslet és a kínálat alakítja igazságosan az árakat, nem pedig a minisztériumi hivatalnokok.

A kormány döntött az euróbevezetési kampány fokozásáról is. Ez erre a célra elkülönített 180 millió korona döntő részét a kormány úgynevezett euró-zsebszámológépek gyártására költi majd, melyek a koronában megadott árak euróra való átszámolását könnyítik meg a háztartásokban. Az elképzelések szerint a következő hónapokban minden szlovák háztartás kap egy ilyen számológépet.

Az euró-számológépeket ellátják egy olyan automatikus memóriával, mely a korona/euró árfolyamot rögzíti, így azok minden további adat megadása nélkül átszámolják a koronaösszeget euróösszegre vagy pedig fordítva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×