eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A nem létező fal Berlin legfőbb látványossága

A kommunizmus összeomlása feletti öröm hevében annak idején túlságosan is jól sikerült a berlini fal elbontása - pedig a német fővárosba érkező turisták arra kíváncsiak a leginkább. Azonban mostantól egy kis segítséggel mindenki végigsétálhat a már nem létező fal mentén.

A német hatóságok igen hatékonyak voltak a kommunista időszak gyűlölt jelképének, a berlini falnak az elbontásakor, miután 1989-ben megnyílt a vasfüggöny. A buzgóság oda vezetett, hogy a falnak szinte minden nyomát eltüntették, csupán egy párszáz méteres szakasz maradt meg belőle.

Azóta a német fővárosba látogató turisták milliói teszik föl a kérdést: Hová tűnt a fal?

Berlinben most - talán már kicsit későn - rájöttek: túlságosan jól sikerült a várost megosztó gyűlölt építmény eltüntetése, hiszen ez lehetne a város fő turistalátványossága. Ezért a város vezetése most egy GPS-szel felszerelt, multimédiás idegenvezető-készüléket bocsát a látogatók rendelkezésére.

A "Walk the Wall", azaz "Járd végig a falat" nevet viselő készülék hasonló a múzeumokban bérelhető fejhallgatós tárlatvezető masinákhoz. Segítségével végig lehet járni az egykori fal 15 kilométeres szakaszát. A készülék számos érdekes interjúval, beszámolóval tarkítva vezeti végig a látogatót Kelet- és Nyugat-Berlin egykori határán.

A Nyugat-Berlint 1961 és 1989 között körbefogó fal maradék 145 kilométerén azonban nem vezet végig a német mellett egyelőre csupán angol nyelven hallgatható készülék.

A projekt annak a programnak a részeként valósult meg, amely a berlini fal leomlásának 20-ik évfordulójáról emlékezik majd meg jövőre. A projekt vezetője, Rosemarie Wirthmueller elmondta: ha népszerű lesz a szolgáltatás, akkor meghosszabbítják a túrát. Az egykori fal mentén ugyanis már ma is 160 kilométer hosszan kanyarog egy bicikliút.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×