eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Pekingben nem látni a szmogtól

A kínai hatóságok fogadkoznak, hogy augusztusra, az olimpiai játékok kezdetére Peking légszennyezettségi mutatói meg fognak felelni az Egészségügyi Világszervezet követelményeinek. A BBC mérései azonban azt mutatják: a kínai főváros levegőjének szennyezettsége jelenleg többszöröse a megengedettnek. Volt nap, amikor hétszeresen lépte túl az elfogadható értékeket.

Egy hónap múlva kezdődik a pekingi olimpia, de a szmogba burkolózó kínai főváros még igen távol van attól, hogy a teljesítse a nemzetközi légszennyezettségi követelményeket.

Amikor Peking 2001-ben elnyerte a olimpia megrendezésének a jogát, kötelezettséget vállalt arra, hogy játékok kezdetére meg fog felelni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) légszennyezettségi követelményeinek.

A BBC pekingi riportere egy kézi detektorral azt mérte egy héten keresztül, jelenleg hogyan állnak e normák teljesítésével. Úgy találta, hogy a levegőt szennyező anyagok egyikének, az úgynevezett PM10-nek a koncentrációja hétből hat napon lépte túl a megengedett értéket.

Ez a magas érték a növekvő autóforgalom, a gyárak szennyezése és az építési munkálatok következménye. James Reynolds, a felmérés készítője hozzáteszi: a mérőműszer 20 százalékos hibahatárral dolgozik. Reynolds minden nap ugyanazon a ponton, Peking belvárosában tesztelte a légszennyezettséget. Azt azonban nem írja, hogy naponta hányszor, és mely időpontokban végezte a vizsgálatot.

Londonban, a 2012-es olimpia helyszínén viszont mind a hét napon megfelelt a szennyezettségi érték a WHO előírásainak.

Peking még most is úgy véli, egy hónap alatt meg tudja tisztítani a város légkörét, például az autóforgalom korlátozásával.

Mindenesetre kérdés, hogy a kínai főváros képes lesz-e leszorítani a légszennyezettségi értékeket a megfelelő szintre.

Ugyanis a július 1. és 7. között készül felmérés szerint mindössze egyetlen nap volt, amikor a PM10-ből nem volt több a levegőben a maximálisan engedélyezett 50 mikrogramnál légköbméterenként.

A több napon azonban 112 és 351 mikrogram között ingadozott a szennyezettség mértéke. Azaz volt olyan nap, amikor a megengedett maximális légszennyezettség hétszeresét mutatta ki a műszer.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×