eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Szlovákiában nem is terveznek melegfelvonulást

Szlovákiában eddig még nem volt melegfelvonulás, és belátható idon belül nem is készül. A szlovákiai polgárok többsége meglehetősen konzervatívan viszonyul a mássághoz, ami talán érthető is, hiszen több mint 70 százalék erősen vallásos.

Talán a lakosság konzervativizmusával magyarázható, hogy a politikai pártok is elutasítóan viszonyulnak minden olyan kezdeményezéshez, amely az egyneműek kapcsolatának jogi rendezésére irányul.

Szakemberek szerint a társadalom még nem eléggé felkészült ahhoz, hogy nyílt vitát folytasson a homoszexuálisok párkapcsolatáról, illetve annak jogi vonzatairól.

A Másság elnevezésű pozsonyi civil szervezet szerint az állam diszkriminálja az egynemű párokat, amikor megtagadja tőlük a hagyományos párokat megillető jogokat. A múltban több kisebb szlovák liberális párt is ígéret tett az erre vonatkozó jogszabály kidolgozására, ám a konzervatív kereszténydemokrata mozgalom mindennemű ilyen jellegű kezdeményezést csírájában elfojtott.

A melegszervezetek különböző kiállításokkal, kulturális rendezvényekkel, például színházi előadásokkal, vagy filmfesztiválokkal hívják fel magukra a figyelmet, hogy érzékeltessék hátrányos helyzetüket és a társadalomban a többséggel egyenrangú jogokat szerezzenek.

Melegfelvonulásra azonban még nem került sor, és belátható időn belül nem is készül ilyen rendezvény. Amennyiben azonban mégis utcára vonulnának a melegek, valószínűleg nem kellene atrocitásoktól tartaniuk.

Bár a szélsőjobboldali, gyakran nyíltan vagy burkoltan fasiszta ideológiát valló szervezetek kíméletlenül fellépnek mindennemű másság ellen, szinte biztosra vehető, hogy a hatóságok egy időben nem engedélyeznék a két ellentétes életszemléletet valló tábor felvonulását.

Bár Szlovákia is tiszteletben tartja a szabad gyülekezéshez való alapvető emberi jogot, ilyen esetben a közrend védelmének érdekében a helyi önkormányzat - a rendőrséggel konzultálva - mondhatja ki a végső szót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×