eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

"Nem üthetsz meg csak úgy valakit szögesdróttal"

Szögesdróttal kivert korbáccsal, vascsővel ütlegeli az embereket, nézi, hogyan püfölnek félholtra egy aggastyánt, és az erőszakot dicsőítő dalokat énekel. Ilyenné vált Gibson élete, aki választhatott: beáll a zimbabwei elnök milíciájába, vagy megölik.

Gibson, aki az életét kockáztatta, amikor szóba állt a brit Independent című napilap újságírójával, akkor lett Robert Mugabe zimbabwei elnök katonája, amikor a 84 éves politikus a választásokat gerillaháborúvá változtatta.

Az elnök milíciájának több ezer ifjú tagja van, akik mindenkibe belekötnek, aki nem tudja valahogyan bizonyítani, hogy Mugabét támogatja. A 25 éves Gibsont erőszakkal sorozták be, de nem tudja, hogyan hagyhatná ott új, keserves életét.

A fiatal férfival egy hónappal ezelőtt fordult nagyot a világ: egy este az egyik bevásárlóközpont előtt üldögélt a zimbabwei fővárosban, Hararéban, amikor arra vetődött egy harmincfős, ifjakból álló, Mugabe pártja, a Zanu-PF színeit viselő, ostorokkal, botokkal felfegyverzett társaság; válogatás nélkül rátámadtak mindenkire.

"Emlékszem, volt ott egy idős férfi, legalább hatvanéves lehetett. Õt is összeverték. Úgy ütöttek minket, mint az állatokat" - mondta Gibson.

A csapat tagjai közül csak egyvalaki, egy idősebb férfi nem verekedett: lőfegyvere volt, és fenyegetéseket ordított az utca közepén. "Azt kiabálta: 'ha az MDC (az ellenzéki párt) győz, megölök mindenkit'" - magyarázta Gibson.

Besorozva

A verés végeztével a banda tagjai mindenkit a helyi általános iskola épületébe tereltek, ahol újra kezdődött az ütlegelés, és felhangzottak a dalok, amelyek az 1970-es évek függetlenségi harcai során születtek, és amelyeket minden Mugabe-követőnek ismernie kell.

Másnap a támadók csoportja házról házra járt: felszólították a férfiakat, hogy legyenek ott a következő gyűlésen. A feltételezett ellenzéki szimpatizánsokat arra kényszerítették, hogy ne voksoljanak az MDC-re, és hűségesküt tetettek velük. Sokaknak naponta két alkalommal is meg kellett jelenniük a bázison, hogy szem előtt legyenek.

Az ily módon besorozott újoncok napnyugta után árasztják el az utcákat ma is, és bárkibe belekötnek, aki nincs ott a gyűléseken, és nem ismeri a forradalmi dalok szövegét, a Zanu-PF-et éltető szlogeneket.

Gibson a múlt héten kapta kezébe először a "sjamboek" nevű eszközt, egy gumibelsőt, amelyre szögesdrótot erősítettek, és amely hatalmas pusztítást tud végezni. "Nem üthetsz meg csak úgy valakit szögesdróttal" - méltatlankodott a fiatalember, aki többször elmondta: teljesen idegen tőle, amit most tesz, amit tennie kell, hogy életben maradhasson.Feketén

Gibson nem tudja, látott-e már olyan verést, ami valakinek a halálát okozta, de emlékszik egy idős férfira, akit csúnyán megkínoztak a társai. "Nagyon megverték, és amikor abbahagyták, nem mozgott. Arra gondoltam: mi lett volna, ha a bátyámmal teszik ezt?" - mesélte.

A fiatalember szerint akadnak, akik már élvezik a kegyetlenkedést, és már hisznek abban, amiről estéről estére egymás közt énekelnek. "Azt hiszik, hogy háborúban vannak. Õrültek" - jegyezte meg Gibson.

A milicisták időnként rajtaütnek egy-egy raktáron, ahol feketepiacra szánt árukat tárolnak. Hétfőn benzint loptak, amelyet később eladtak - ugyancsak feketén. A helyi kocsmáktól is sápot szednek: tulajdonosaiknak több rekesznyi sört kell beszolgáltatniuk, amit aztán a katonák - hogy bátrabbak legyenek - elfogyasztanak. Kapnak még emellé "daggát", egyfajta marihuánát is, azt szívják.

Nincs kiút?

Gibsont felesége és kisgyermeke várja otthon, de naponta csak néhány órát tud velük tölteni, mivel minden éjjel a bázison kell aludnia. A katonák nem kapnak pénzt a "szolgálatukért", így a fiatal férfi képtelen fenntartani a családját. Enni sem szívesen szokott társai között, mert lelkiismeret-furdalása van, hiszen a gyermeke éhezik.

"A feleségem néha azt mondja, nem vagyok eléggé férfi, de aztán sírva fakad és bocsánatot kér, mert ő is tudja, mi történik, ha nem megyek a többiekkel" - magyarázta Gibson.

A fiatalember számára messze még a szabadulás. A választások véget értek, az ellenzék elbukott, továbbra is Robert Mugabe kormányozza az országot, amely egyre mélyebbre süllyed a háborúskodásban és a gazdasági problémákba.

"Lerombolja a jövőnket. Nem teszünk semmi hasznosat. Nincs semmim, és a boltok polcai is üresek" - mondta el véleményét Gibson az elnökről. Saját sorsáról pedig csak annyit mondott: "Nem tudom. Talán meghalok".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×