eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Megállíthatatlanul terjed a malária legveszélyesebb formája

Egyre többen térnek vissza Nagy-Britanniába a malária legsúlyosabb formájával fertőzötten az afrikai országokból. Sokan - tévesen - azt hiszik, nem kell gyógyszert szedniük a kór ellen, hiszen szervezetükben védettség alakult ki.

A maláriás esetek háromnegyedét a Plasmodium falciparum nevű egysejtű parazita okozza az Egyesült Királyságban - derül ki a brit Egészségvédelmi Ügynökség adataiból.

Bár nem kezelnek sokkal több maláriást a szigetországban, mint tíz évvel ezelőtt, jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik a betegség heves lefolyását eredményező, és a legtöbb halálos áldozatát szedő kórokozójától fertőződnek meg.

A legtöbb beteg olyan bevándorlók közül kerül ki, akiknek családja Afrikában él. A hazalátogatók közül sokan nem szednek malária elleni készítményeket, mert úgy gondolják, szervezetükben már védettség alakult ki a kórral szemben.

A megbetegedők 96 százalékán nyugat-afrikai utazásából visszatérve jelentkeznek a tünetek: a legtöbb fertőzött azok körében van, akik Nigériában vagy Ghánában jártak.

A malária a világ legalább 150 országában népbetegségnek számít, kórokozóját szúnyogok terjesztik. A betegség tünetei a kezdetekben az egyszerű megfázáséhoz hasonlítanak, ezért sokan nem fordulnak elég hamar orvoshoz. Ha azonban sikerül idejében diagnosztizálni, a kór szinte minden esetben gyógyítható.

Sokan azért fertőződnek meg, mert egyáltalán nem szednek malária elleni szereket: tévesen azt gondolják, hogy szervezetük ellenálló a kórral szemben. Az igaz ugyan, hogy kialakulhat rezisztencia, de nem mindenkinél, ráadásul az adott országot elhagyva egy-két év után szertefoszlik.

A szakértők szerint csak úgy lehet gátat vetni a fertőzés terjedésének, ha a Nagy-Britanniában élő afrikaiak megértik: nekik is gyógyszert kell szedniük, ha el akarják kerülni a betegséget, amikor szülőhazájukba utaznak. Az illetékes szervezetek éppen ezért célzott programot indítottak a probléma leküzdésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×