eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Kanada a globális felmelegedés Paradicsoma

Kanadába érdemes költözni, ha a globális felmelegedés káros hatásai máshol már elviselhetetlenek lesznek. Egy nemzetközi felmérés 168 országot állított sorba abból a szempontból: mennyire sebezhetők a klímaváltozás által. A legrosszabbul a Comore-szigeteken élők járnak.

A Comore-szigetek Mozambik és Madagaszkár között fekszenek. A gyönyörű öblök és a képeslapra való tájak jó alapot adnának a pezsgő turistaélethez, csakhogy az ország politikailag instabil. Ráadásul a világnak ez az a pontja, amely a legtöbb sebet kaphatja a globális felmelegedés következtében.

Az ellenpólus pedig Kanada: ez az a hely, ahová a leginkább érdemes elvándorolni, ha a klímaváltozás következtében más területek alkalmatlanná válnak az emberi életre.

A Klímaváltozás kockázatai című jelentés 168 országra kiterjedő megállapításokat tesz a globális felmelegedés hatásairól.

A Föld legsebezhetőbb pontja Afrika, hiszen a 10 legnagyobb kockázatnak kitett országból 8 ezen a kontinensen van. A listán az élen a Comore-szigetek állnak, ezt követi Szomália, Burundi. Az első húszban is mindössze öt olyan van, amely nem a fekete kontinensen található: Jemen, Afganisztán, Haiti, Pakisztán és Nepál.

Ahogy az várható volt, a legszerencsésebb helyzetben nem az egyébként is szegény, hanem a gazdaságilag fejlett országok vannak. Ezt a listát Kanada vezeti, amelyet Írország, Norvégia, Dánia és Svédország követ. A legszerencsésebb országok húszas listájára egyetlen fejlődő országnak sikerült bekerülnie: Uruguaynak.

A kutatók az országok veszélyeztetettségét a következő szempontok alapján határozták meg: a gazdaság, a természeti kincsek, az ökoszisztéma, a szegénység, a fejlettség és az ott élők egészségi állapota, a népesség, a mezőgazdaság állapota, és az infrastruktúra állapota. Figyelembe vették a szociális háló kiépítettségét, valamint a politikai helyzetet is.

Mindezek alapján megállapították, hogy Kanada lenne képes a leginkább kézben tartani a globális felmelegedés hatásait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×