eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Zöld utat kaphat a Mol tulajdonbővítése

Hónapokon belül létrejöhet a megállapodás a részvénycseréről a Mol és a horvát INA nemzeti olajtársaságok között - közölte a magyar miniszterelnök mondta, miután horvát kollégájával tárgyalt Dubrovnikban.

Gyurcsány Ferenc a találkozó után azt is közölte: a két ország gázvezeték-hálózatát is szeretnék minél hamarabb összekapcsolni, hogy Magyarország számára már 2011 előtt elérhető legyen a horvátországi gázterminálba érkező cseppfolyós gáz.

A magyar kormányfő pénteken azt közölte: a kormány arra törekszik, hogy a Mol 44 százalékra növelje részesedését a horvát INA-ban.

Horvát lapértesülések szerint az INA-ból 44,84 százalékot birtokló horvát kormány 14 százaléknyi részvényt adna át a Molnak, a magyar olajtársaság részvényeiért cserébe. Ezzel a Mol részesedése 39 százalékra nőne a horvát olajtársaságban.

Ivo Sanader horvát kormányfő szerint az olajtársaságok részvénycseréjével mind a két fél jól jár majd.

A távirati iroda úgy tudja: a zágrábi kabinet már az őszi ülésszak elején szeretné benyújtani a megállapodásról szóló tervezetet a parlamentnek.

A két kormányfő tárgyalt az autópályák és a vasútvonalak összekötéséről is: ebben az ügyben a következő hetekben Zágrábban egyeztetnek majd az érintett tárcavezetők.

Integráció

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország elsőként szeretné ratifikálni a horvát NATO-csatlakozásról szóló dokumentumot.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Budapest történelmi kötelessége, hogy segítse Zágráb NATO- és uniós csatlakozását.

Ivo Sanader a találkozó után különösen fontosnak nevezte a magyarországi szándékot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×