eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68412.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vesztett a YouTube: ki kell adni a felhasználók adatait

Messzemenő következményei lehetnek szerte a világon egy, a YouTube videmegosztó portállal szembeni bírói ítéletnek. Eszerint a tulajdonos Google-nak lehetővé kellene tennie, hogy a Viacom nevű médiaóriás - többek közt a Paramount Pictures és az MTV tulajdonosa - hozzáférjen a feltöltött videók és a felhasználók adataihoz.

A YouTube-nak át kell adnia minden adatot a föltöltött videókkal kapcsolatban a Viacom nevű médiabirodalom részére egy minapi ítélet szerint. Ide tartoznak az arra vonatkozó adatok is, hogy egy videót mikor és milyen IP-címekről néztek meg.

Akárhányszor valaki megtekint egy videót a YouTube-on, a "Logging-rendszer" rögzíti a látogató IP- és ID-címét, a látogatás időpontját, és a megtekintett videó ID-címét - beleértve a más oldalakon meglinkelt YouTube-videók adatait is.

A YouTube-tulajdonos Google szerint az ítélet végrehajtása túl bonyolult.

A Viacom azért szeretne hozzáférni az adatokhoz, mert úgy véli, a videók egy jelentős része jogsértő másolat. Ezek a filmjelenetek, tévéműsorok, klipek ráadásul sokkal népszerűbbek, mint a felhasználók által készített felvételek.

Óva intik a Viacomot

Az internetes joggal foglalkozó Eletronic Frontier Foundation szerint a döntés visszalépés a magánjogok védelmének területén. Úgy vélik, a bíróság figyelmen kívül hagyott egy, a videók magánhasználatának védelmét célzó egyezményt (Video Privacy Protection Act - VPPA), és a személyes adatok nyilvánosságra hozatalával fenyeget.

Felszólítjuk a Viacomot, hogy vonja vissza az adatszolgáltatásra vonatkozó igényét, és a Google-t, hogy mindent tegyen annak érdekében: ne kelljen végrehajtania a határozatot - közölte a VPPA.

A bíróság ugyanakkor elutasította a Viacom azon kérelmét, hogy hozzáférjen más Google- és YouTube-érdekeltségek adataihoz, ideértve a keresőrendszer forráskódjait is.

A Viacom 2007 februárjában indított pert a Youtube ellen. Ekkor már több mint 100 ezer szerzői jogi védelem alatt álló videót lehetett megtekinteni az oldalon.

Egy hónappal később pedig egymilliárd dolláros keresetet nyújtott be a portállal szemben a médiabirodalom, mivel ekkora150 ezerre nőt az engedély nélkül közzétett felvételek száma, amelyeket mintegy másfél milliárdszor néztek meg az oldal látogatói.

A Viacom tulajdona a Paramount Pictures, az MTV, a DreamWorks és a Nickelodeon is. Azt nem tudni, a Google eleget tesz-e a döntésnek. A bíróság döntésének messzemenő következményei lehetnek szerte a világon - figyelmeztetnek a szakértők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

A bécsi Kinsky-palotában található im Kinsky aukciósház áprlis 24-én bocsátotta árverésre a nemrég előkerült Klimt alkotást. 1917-18-as „Bildnis Fräulein Lieser” vagy „Fräulein Lieser portréja” című festmény, amelyet az osztrák művész egyik utolsó alkotásának tartottak, az elmúlt hónapokban hatalmas izgalmat keltett a műtárgypiacon. A licit 28 millió euróról indult, a majdnem egy évszázadig nem látott portrét végül 30 millió euróért, a 30-50 millió eurós becsérték alsó határán értékesítették. Ez nem tartalmazza az aukciósház jutalékait és díjait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×