eur:
388.51
usd:
360.46
bux:
68565.18
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A rezervátumokból is kiirtják a tigriseket

Nemrég még a tigrisek biztos menedékének számított a nepáli Suklaphanta vadrezervátum, az utóbbi hónapokban azonban meredeken csökkenni kezdett a hatalmas ragadozók száma, minden bizonnyal az orvvadászok miatt.

2005-ben még legkevesebb húsz tigris élt a Himalája keleti részén létesített természetvédelmi területen, de a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint számuk mostanra már csak hat és tizennégy közé tehető.

A WWF kelet-himalájai programjának igazgatója szerint az állatok pusztulásáért kétségtelenül az illegális kereskedelem a felelős. Jon Miceler hozzátette: az orvvadászok korábban már több indiai rezervátumból is teljesen kiirtották a nagymacskákat, és most a nepáliakat kezdték el lemészárolni. A szakember határozottabb fellépést sürgetett a megmaradt állomány megvédése érdekében.

Nepálnak könnyen átjárható, hosszú közös határszakasza van Indiával, ahol könnyedén át lehet csempészni az állatok testrészeit. A felderítést nehezíti, hogy a leölt tigrisek után szinte semmilyen nyom nem marad, mivel minden egyes porcikájukért szép pénzt lehet kapni a feketepiacon.

Májusban az egyik határ menti városban két tigrisbőrt és mintegy harminc kilogrammnyi csontot koboztak el, és két további rajtaütésben is találtak tigriscsontokat kereskedőknél.

Mivel a vadonban már csak mintegy négyezer tigris él, minden megölt példány közelebb sodorja a kihaláshoz ezt a csodálatos állatot - jelentette ki a WWF fajmegőrzési programjának igazgatója. Sybille Klenzendorf hangsúlyozta: a tigriseket nem lehet megmenteni elszigetelt erdőfoltokban, miközben folyamatosan fenyegetik őket az orvvadászok.

A tigrisek testrészeit Kínában és Délkelet-Ázsiában használják fel a hagyományos kínai gyógyászatban, illetve egzotikus ételek alapanyagaként.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a fő szerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×