eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A G8 csoport régen nem kényszerült ilyen súlyos gondok együttes kezelésére

Az egész világot érintő gazdasági bajokkal lesznek kénytelenek foglalkozni a G8-as csoport vezetői hétfői, Japánban sorra kerülő csúcstalálkozójukon. A nyolc ipari ország képviselői megfigyelők szerint 10 éve nem kényszerültek ilyen súlyos gondok együttes kezelésére.

Egy évvel ezelőtt a németországi G8-s csúcson az antiglobalisták, a szegény országok megsegítése és az orosz külpolitika volt a fő téma.

A tárgyalódelegációk között és a biztonsági kerítésen kívül is repkedő indulatos megjegyzések ellenére a világ egy dolog miatt nosztalgiával emlékezhet azokra a napokra: egy hordó olaj ára mindössze 70 dollár volt, ma pedig több, mint 140.

Azóta a veszélyes adósoknak is felelőtlenül hitelező amerikai bankoknak és a kölcsönöket tovább adó-vevő külföldi pénzintézeteknek sikerült összehozniuk a nemzetközi hitelezési válságot, amelyet például a személyi kölcsönért, vagy jelzálogért folyamodó magánember is megérez a bőrén.

Az olaj drágulásával párhuzamosan hirtelen megugrott a legfontosabb élelmiszerek ára is.

Robert Hormats, a Goldman Sachs befektetési bank alelnöke szerint rosszabb a helyzet, mint 10 éve volt. Akkor, az ázsiai pénzügyi válság egyedült a feltörekvő piacokra hatott ki, a mostani "káosz epicentruma viszont" az Egyesült Államok, és Amerika gazdasági teljesítménye milliók, ha nem milliárdok életét befolyásolja világszerte.

A házigazda Japán a globális felmelegedés elleni harcot tette meg a csúcs központi témájává, de nyilvánvaló, hogy ezt az energia és élelmiszerinflációt övező kérdések lesöprik az asztalról.

A G8-as csoport döntő többsége az olajimportőr államokból kerül ki, ezért elemzők szerint csak annyi várható, hogy ismét a kitermelés fokozására, és így az árak leszorítására szólítják fel az Öböl-beli exportőröket.

Egyfajta családi veszekedésre lehet számítani viszont abban a kérdésben, hogy ki felelős a magas árszintért: Németország, Franciaország és Olaszország szerint egyértelműen a nem fogyasztási céllal vásároló befektetők - vagy mondjuk ki: spekulánsok. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szerint viszont az, hogy az utóbbi években nem fejlesztették eléggé a finomítói kapacitásokat.

A növekvő élelmiszerárak például a bevándorlás megurása miatt növekvő biztonsági kockázatot is jelentenek, ezért valamiféle segélycsomag bejelentése várható. Nem kerül ugyanakkor szóba a kamatlábak és valutaárfolyamok szintén fontos kérdése, mivel a központi bank elnökök nem vesznek részt a csúcson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×