eur:
388.7
usd:
360.91
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Listázással a gyerekbandák ellen

Tiltakoznak az emberjogi szervezetek Franciaországban, amiért egy rendelet engedélyezi, hogy már 13 éves kortól bűnözői lista készüljön a kiskorúakról. A kormány azzal érvel, hogy az utóbbi időben erősen megnőtt a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma.

A Michele Alliot-Marie belügyminiszterasszony által szerdán aláírt rendelet valójában csak hivatalossá teszi azt a rendőrségi nyilvántartást, amely már a huszadik század eleje óta létezik, és amelyben a legkülönbözőbb bűnözői bandákról gyűjtenek információkat, miközben kiterjeszti azt a 13 éves és annál idősebb kiskorúakra is.

Az Emberi Jogvédő Liga a jogállamisággal ellenkezőnek nevezte a jogszabályt, amely szerinte a fiatalok egy részét eleve bűnözőkként kezeli, a bírák szakszervezete pedig kilátásba helyezte: minden tőle telhetőt megtesz, hogy megakadályozza annak alkalmazását.

Az ügyben az informatika és szabadságjogok nemzeti bizottsága is megszólalt, aggodalmát fejezve ki, amiért a rendőrség nemcsak a kiskorúak nevét, életkorát és lakcímét, hanem "különleges ismertetőjeleit" is feljegyzi, és kérte: a belügyminiszter pontosabban határozza meg azoknak a személyeknek a körét, akik a listát használhatják.

A belügyminiszter asszony hangsúlyozta: csak a legszükségesebb esetekben nyúlnak majd ezekhez az adatokhoz, és akkor is csak rendkívül szigorú szabályok alapján. Hozzátette ugyanakkor: az eszközre mindenképpen szükség van a növekvő a kiskorú bűnözés miatt, adataik szerint ugyanis egyre több felnőtt drogkereskedő használ 13-14 éves fiatalt ügyletei lebonyoltására, az erőszakos rablások elkövetőeinek több mint 48 százaléka a kiskorúak közül kerül ki, akárcsak a nemi erőszakot elkövetők negyede.

Célpontban a bandák


A rendőri nyilvántartás kiterjesztése egyébként Rachida Dati igazságügyminiszter ötlete volt, aki úgy véli, ezzel a hatóságok hatékonyabban fel tudják venni a harcot az egyre jobban elszaporodó fiatalkorú bűnözői bandákkal szemben. 2007 első nyolc hónapjában például 147 fiatalkorúak bandái által provokált súlyos verekedést regisztráltak országszerte.

Az egyik legutóbbi ilyen akció országos és nemzetközi tiltakozási hullámot váltott ki: június 22-én ugyanis Párizs XIX. kerületében egy afrikai és közel-keleti származású fiatalokból álló csapat félholtra vert egy 17 éves zsidó fiút.

A párizsi rendőrség szerint különösen aggasztó jelenség, hogy az eddig többnyire külvárosokban garázdálkodó bűnözők egyre gyakrabban jelennek meg a főváros központi kerületeiben, és provokálnak verekedéseket.

Rachida Dati mindenesetre úgy véli: az új nyilvántartás lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy megfigyelje, milyen módon szerveződnek ezek a csoportok, milyen akciókat terveznek, miként működnek, és ezzel a megelőzés is hatékonyabbá válik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×