eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Katasztrófa Szófiában: lőszerraktárak robbantak fel - videó

Nagy erejű robbanások rázták meg csütörtökön hajnalban Szófia egyik keleti kerületét, egyes értesülések szerint 2500 tonna lőszer semmisült meg. Lezárták a nemzetközi repülőteret is, a légtér zárlatát délutánig meghosszabbították. Egy személy megsérült, a magyar nagykövetség ügyvivője szerint a baleset nem érintette a szófiai magyarokat.

A detonációk közel 40 percen át követték egymást. A helyi rádiók szemtanúkra hivatkozva azt közölték, hogy valószínűleg katonai raktárak robbantak fel Selopesene kerületben.

A robbanásokról készült felvétel itt nézhető meg.

A bolgár védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a raktárakban régi, megsemmisítésre váró lőszereket tároltak.

Egyes értesülések szerint 1,500, más források szerint 2,500 tonna lőszer és 15 tonna trotil volt a raktár területén.

Rendőr- és polgári védelmi tisztviselők elmondták, hogy a mentőalakulatok egyelőre nem tudják megközelíteni a robbanás központját a folyamatos robbanások miatt.

Zlatan Stojkov tábornok a Darik rádióállomásnak azt nyilatkozta, hogy egy robbanóanyag- és lőszerraktárban történtek robbanások. Mindenkit kimenekítettek a környékről - mondta, hozzátéve: nehéz előre látni, hogy lesznek-e még további robbanások.

A rádió internetes honlapjának értesülése szerint egy személy megsérült, a lakás betört ablakának szilánkjai sebesítették meg.

Szemtanúk elmondták, hogy a robbanások megremegtették az épületeket, az emberek félelmükben kirohantak az utcákra.

A robbanások hullámai több épületet rongáltak meg Szófia központjában. A detonáció léglökései megrepesztették az orosz nagykövetség kulturális és tájékoztatási központjának üveghomlokzatát.

Balogh Csaba, a szófiai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője az MTI-nek telefonon elmondta, hogy sem a Magyar Köztársaság képviseletében, sem a kulturális intézetben, sem a nagyköveti rezidencia épületében nem keletkezett kár. Ismeretei szerint az esetnek nincs magyar sérültje.

Valeri Mladenov, a fővárosi polgári védelem vezetője felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban. Az általuk elvégzett vizsgálatok szerint a levegőben nincs káros szennyezés, az emberek tömeges kimenekítésére nincs szükség. Ennek ellenére a robbanás közvetlen környezetében lakókat tömegközlekedési eszközökkel elszállítják.

A bolgár közlekedési minisztérium beszámolt arról, hogy lezárták a főváros északkeleti részében fekvő nemzetközi repülőteret mindaddig, amíg nem lesz biztonságos a helyzet a repülés szempontjából. A repteret előbb fél tízig zárták le, de mivel folytatódott a lőszerek robbanása a környékén, a légtér zárlatát délután fél háromig kiterjesztették. Az érkező járatokat a dél-bulgáriai Plovdiv légikikötőjébe irányították át.

A robbanás környékét ugyancsak lezárták. A területet ugyanakkor felkereste Georgi Parvanov bolgár államfő és más magas rangú tisztviselők, míg Szergej Sztanisev miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×