eur:
389.79
usd:
361.94
bux:
68516.61
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Takarító expedíció" indul a Mount Everestre

Tibeti környezetvédők azt akarják, hogy Kína korlátozza a hegymászók csúcsdöntési kísérleteit a világ legmagasabb pontján, mivel ott hamarosan takarítók fognak dolgozni: rendbe kell tenni ugyanis a több tonna szemétben fulladozó Csomolungmát.

Néhány héttel az után, hogy az olimpiai láng megjárta a Mount Everestet, környezetvédő hegymászók arra készülnek, hogy a világ legmagasabb pontját megtisztítják a több tonna felmalmozott konzervdoboztól, oxigénpalacktól, hátizsáktól - de nagy valószínűség szerint találni fognak néhány holttestet is.

2007-ben 40 ezren látogattak el az Everest északi, kínai oldalára, és bár a nepáli, déli oldalhoz képest ez jóval kevesebb látogató, így is 120 tonna szemetet hagynak maguk után. Éppen ezért egy tibeti környezetvédelmi ügynökség korlátozni akarja a hegymászók számát, hogy megtisztíthassa az északi hegyoldalt.

A közel 8850 méter magas Mount Everest Kína és Nepál között található, és amióta 55 évvel ezelőtt Sir Edmund Hillary Tenzing Norgay serpával együtt meghódította a csúcsot, több ezer hegymászó látogatott el oda. A hegymászóturizmus jelentős bevételt hoz mindkét országnak, ám a Himalája útvonalai túlzsúfolttá váltak, és minden csapat a hegyen hagyja a félreismerhetetlen nyomait.

A fárasztó hegymenet, a mély hó, a magasság és az oxigénhiány miatt sokan út közben megszabadulnak felszerelésük nagy részétől, a szélsőségesen hideg időjárás pedig kiválóan konzerválja az elhagyott kis csomagokat. De az eldobott tárgyakon kívül a szerencsétlenül járt hegymászók holttesteit is rejti a hóréteg - becslések szerint 120 fagyott hullára bukkanhatnak a hegy takarítói.

2004-ben egy nagyszabászú takarítás keretében egy 24 önkéntesből álló takarítóbrigád 8 tonna szeméttől tisztította meg a hegyet, 2006-ban pedig egy újabb expedíció hozott le közel másfél tonna szemetet.

Az újabb takarítási akció 2009 első felében indulhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×