eur:
388.97
usd:
363.36
bux:
68112
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Nicolas Sarkozy kritikája hamis, ostoba és igazságtalan"

Eldurvulóban van Nicolas Sarkozy és a francia köztévé viszonya. Az államfő megszüntetné a köztévé reklámjait, és a bevételkiesést többek között a kereskedelmi televíziók adóterheinek növelésével pótolná, az állami televízió elnökét pedig a kormány nevezné ki.

"Az a baj, hogy alig van különbség az állami és a magántévék programjai között, így viszont az emberek joggal kérdezhetik, hogy miért fizetnek tévéhozzájárulást" - mondta Nicolas Sarkozy hétfőn este a köztévé 3-as csatornájának adott interjúban. Majd így folytatta: "programjaikban többet kellene foglalkozniuk Európával, a tudománnyal és a környezetvédelemmel".

Az államfő rögtönzött műsor- és médiaelemzésével még jobban felbőszítette az intézmény kilátásba helyezett reformja miatt amúgy is rendkívül ideges francia köztévéseket. Nicolas Sarkozy ugyanis éppen egy hete jelentette be: "történelmi reformot" hajtanak végre az állami televíziónál, és a következő három évben fokozatosan megszűnnek a reklámok, az intézmény elnökét pedig a kormány nevezné ki.

Az államfő akkor arról is beszélt, hogy a kieső mintegy 450 millió eurós reklámbevételt a telefon- és internetszolgáltatók, valamint a magántévék megadóztatásából pótolnák.

Az elképzelést az állami tévé részéről eddig csak a szakszervezetek bírálták nyíltan, ám az államfő hétfő esti beszédével a France Televison elnöki tisztét betöltő Patrick de Carolis-nál is betelt a pohár.

Nicolas Sarkozy kritikája "hamis, ostoba és igazságtalan" - mondta magából kikelve a köztévé első embere egy szerdai sajtótájékoztatón, hozzátéve: büszke arra, hogy a médiahatóság nevezte ki a posztjára. Kijelentette: elképzelhetetlen számára, hogy valaha is intézményen kívüli személlyel hagyasson jóvá egy programtervet.

A köztársasági elnök és a köztévé közötti feszültség abban is megmutatkozott, hogy a hétfő esti interjút megelőző, elvileg kamerán kívüli perceket valamelyik operatőr felvette, majd az egyik internetes hírportálnak kiszivárogtatta.

Ezen Nicolas Sarkozy kifejezetten megbántottnak mutatkozik, amiért az egyik technikus köszönés nélkül helyezi rá a mikrofont. Az immár többszázezer néző által letöltött felvételeket az elnöki hivatal nem kommentálta, a köztévé vezetése viszont elítélte a kalózkodást, és belső vizsgálatot rendelt el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×