eur:
389.69
usd:
362.03
bux:
68479.39
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Négynapos munkahetet vezet be a kormányzó

Az egyesült államokbeli Utahban augusztus elején a legtöbb közalkalmazott számára bevezetik a négynapos munkahetet. A kormányzó azt állítja, hogy ezzel energiát és pénzt spórolnak.

Jon Huntsman, Utah állam republikánus kormányzója kijelentette: csökkenteni akarja az állam széndioxid-kibocsátását, növelni akarja energiahatékonyságát, és nagyobb rugalmasságot akar biztosítani a munkavállalóknak - éppen ezért az államban kötelező jelleggel bevezetik a négynapos munkahetet.

A változtatás közel 17 ezer dolgozót érint, vagyis Utah munkaerejének 80 százalékát, azonban az új szabályozás nem vonatkozik majd az állami egyetemeken, a bíróságokon, a börtönökben, és egyéb kritikus szektorban dolgozókra. A kormányzó biztosította a lakosokat, hogy a négynapos munkahét ellenére is hatékonyan tudnak majd ügyeket intézni, ugyanis több közhivatal reggel 7-től este 6-ig tart majd nyitva, illetve a szolgáltatások többsége online is elérhető.

A négynapos munkahét igen elterjedt Amerikában, ahol a 25 ezer fölötti lakosú városok mintegy hatodában ajánlják fel a dolgozóknak ezt a lehetőséget - Utahban azonban augusztus 4-étől nem választható, hanem kötelező lesz.

Jon Huntsman kormányzó szerint az új szabályozás segítségével Utah 2015-re 20 százalékkal csökkentheti energiahasználatát, és az irodák pénteki bezárásával pénzt is spórolhatnak. A republikánus politikus úgy véli: az új munkarend főleg a fiatal munkavállalók körében lesz népszerű.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×