eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A visszaesők autóját a helyszínen elkobozzák

Könnyen kezelhető drogtesztet vezet be a francia rendőrség napokon belül a kábítószer hatása alatt vezető autósok kiszűrésére. A teszt a nyálból vett minta alapján mutatja ki a kábítószer jelenlétét a szervezetben.

Drákói szigort vezet be a francia belügyminisztérium a kábítószer hatása alatt autózókkal szemben, akiknek a kiszűrésére a rendőrök a helyszínen alkalmazható drogteszteket kapnak.

"50 ezer drogtesztet osztunk szét néhány nap múlva a rendőrségnek" - mondta a Le Figaro napilapnak adott interjúban Michele Alliot-Marie belügyminiszter asszony, aki szerint az új eszköznek sokkal nagyobbb lesz az elrettentő hatása, mint a korábbi, rendkívül nehézkesen alkalmazható vizeletteszteknek, amelyeknek az alkalmazását egyébként abba is hagyják.

Az egy éven keresztült tesztelt drogszonda valójában egy kis botocska, ami - az alkoholszondához némiképp hasonló módon - elszíneződéssel jelzi, ha az ellenőrzött személy kábítószert fogyasztott. Pozitív eredmény esetén a helyszíni drogtesztet vérvizsgálattal egészítik ki, amelynek egyrészt igazolnia kell a narkotikum jelenlétét a szervezetben, másrészt megállapítja, hogy milyen jellegű kábítószerről van szó.

Michele Alliot-Marie azt is elmondta, hogy közúti baleseteknél a jövőben a rendőrségnek kötelezően vizsgálnia kell, hogy az érintett gépkocsivezetők fogyasztottak-e kábítószert vagy sem. Egy felmérés szerint ugyanis 2005-ben 230 kábítószer hatása alatt autózó vesztette életét a francia országutakon.

A belügyminisztérium eltökéltségét jelzi az is, hogy az ősszel parlament elé kerülő új szabályozás szerint a tetten ért visszaesők autóját a rendőrség a helyszínen elkobozza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×