eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Ez a válogatott a miénk is" - Háttérbe szorította a foci a nacionalizmust

Megfordul-e a trend, megerősödik-e Spanyolország egysége az Eb-győzelem után? Ezt kérdést feszegetik politikai elemzők, akik közül sokan úgy látják, hogy a futballnak - legalábbis egy időre - sikerült visszaszorítania a spanyol államot szorongató regionális nacionalizmust.

Amikor Spanyolország a múlt héten, a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében megverte Oroszországot, beindult a tűzijáték, az utcákon pedig nem akart elhallgatni a dudaszó.

Mindez normális dolog lett volna Madridban, de különleges esemény volt a spanyoltól különböző nyelvére és kultúrájára büszke Katalóniában - jegyezte meg az Observer című lap.

Katalónia a maga 7 millió lakosával, erős gazdaságával, híres borvidékével és a modernitást jelképező fővárosával, Barcelonával kicsit lenézi a többieket - tartják róla Spanyolország más részein.

Úgy tűnik azonban, hogy ott is, de a még inkább önállóságra törekvő Baszkföldön is fittyet hánynak esetenként a lakosok nacionalista politikai vezetőikre, és ez a legjobban a nemzeti válogatott meccseinek idején derül ki.

Katalóniában már az Eb előtt visszaesett a helyi nacionalista párt, az ERC támogatása, amely az idei helyi választásokon csak a harmadik helyet szerezte meg.

"Volt olyan idő, amikor a katalánok fejében meg sem fordult, hogy a nemzeti válogatottat támogassák" - emlékeztetett egy barcelonai szállodai dolgozó. Az ilyen érzelműek száma még mindig magas - 30 százalék -, de jelentősen csökkent az utóbbi években.

A spanyollal még csak rokonságban sem lévő nyelvet beszélő Baszkföldön persze jóval visszafogottabb a spanyol válogatott melletti kiállás, de még ott is azt mondta a helyi politikusok egy része a döntő előtt, hogy a nemzeti tizenegynek szurkol.

Ez a válogatott az övék is

Mindennek több oka is lehet, de az egyik az, hogy a francói diktatúra óta felnőtt egy nemzedék, amely nem érzi elnyomva magát identitása miatt a saját hazájában. Franco idején tiltották a baszk és a katalán nyelv használatát, ma pedig Katalóniában az általános iskolában éppenséggel a spanyol az idegen nyelv.

A két rebellis régió ráadásul jelentősen képviselt a válogatottban, így a baszkok és katalánok is úgy érezhetik, hogy közük van a sikerhez.

Kérdés, hogy az európai bajnoki cím keltette eufória hogyan hat majd az önrendelkezés kérdéséről tervezett baszkföldi népszavazásra. A helyi parlament pénteken, két nappal a döntő előtt hagyta jóvá a javaslatot. Az októberre tervezett referendum ötlete azonban csak egyetlen szavazattal ment át.

A népszavazáshoz kapcsolódó útiterv szerint a központi kormánynak egy tárgyalási folyamat végén el kellene ismernie a baszk nép önrendelkezési jogát, ami a több, mint 800 ember életét kioltó ETA szeparatista csoport követelése is.

Zapatero spanyol kormányfő közölte: kész még több autonómiát adni a már így is jelentős önkormányzattal rendelkező régiónak, de a kormány szerint alkotmányellenes bármilyen, az önrendelkezésről szóló döntés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×