eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"A CIA és a Moszad hajtotta végre a bolognai merényletet"

Ilich Ramirez Sanchez, azaz Carlos szerint meg lehetett volna menteni 1978-ban Aldo Moro életét. Az olasz politikust Vörös Brigádok rabolta el és gyilkolta meg. A hírhedt terrorista egy másik, majd' harminc éves talányról is fellebbentette a fátylat.

A venezuelai születésű hírhedt terrorista, aki a párizsi Poissy börtönben életfogytiglani börtönbüntetését tölti, az olasz hírügynökségnek a hét végén adott interjúban elmondta, hogy az olasz katonai hírszerzés (SISMI) megpróbálta az utolsó pillanatban kiszabadítani Morót úgy, hogy a szélsőbaloldali olasz terrorista szervezet néhány fogságban lévő tagját átadják palesztin fegyveres csoportoknak.

Az akciót annak ellenére kezdeményezték, hogy az olasz kormány szigorúan megtiltott mindenféle közvetítést a Vörös Brigádok felé. A terv azonban egy nappal Moro kivégzése előtt kudarcot vallott.

Carlos már korábban is beszélt erről a kapcsolatfelvételről, ezúttal azonban neveket is említett. Ezek szerint 1978. május 8-án este egy repülőgép érkezett Bejrút nemzetközi repülőterére, amelynek fedélzetén Stefano Giavannone ezredes találkozott a Palesztinai Felszabadítási Front képviselőivel.

A tervet azonban az hiúsította meg, hogy az egyik palesztin illetékes Bejrútban kiszivárogtatta a tárgyalások hírét, mire a SISMI vezetői azonnal leállíttatták az egyezkedést. Moro holttestét másnap délelőtt találták meg Rómában egy Renault 4-es csomagtartójában.

Carlos sok mindent tudni vél

Ramirez Sanchez azt is tudni véli, hogy azokban az években a Vörös Brigádok fontolóra vette Gianni Agnellinek, a FIAT elnökének, valamint az olasz legfelsőbb bíróság egyik tagjának elrablását is. Korábbi források arról szóltak, hogy a célpont Leopoldo Pirelli, az autógumi-mágnás volt, ezt azonban Carlos cáfolta.

A hírhedt terrorista az interjúban arról is beszélt, hogy a bolognai pályaudvaron 1980. augusztus 2-án elkövetett, 85 halálos áldozatot követelő pokolgépes merénylet nem a Vörös Brigádok műve volt, még csak nem is az olasz szélsőjobboldalé, hanem az amerikai és izraeli titkos szolgálaté, amelyet a NATO, valamint az olasz katonai hírszerzés félkatonai háttérszervezete, a Gladio (Kard) közreműködésével hajtottak végre, hogy aztán a palesztinokat tegyék érte felelőssé.

A 28 évvel ezelőtti vérfürdő körülményei ugyanúgy a mai napig nem tisztázottak, mint a Moro-gyilkosság valódi háttere.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×