eur:
389.51
usd:
364.54
bux:
68001.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Minden szülő potenciális pedofil?

A brit felnőtt lakosság negyede néz elébe egy anti-pedofil tesztnek: 11,3 millió embert ellenőriznek, mielőtt engedélyezik nekik, hogy 16 éven aluli gyerekekkel lépjenek kapcsolatba. A tiltakozók szerint az ilyen eljárások csak rombolják a gyermek-felnőtt kapcsolatokat.

Minden egyesült királyságbeli felnőtt, aki gyermekekkel áll kapcsolatban, akár a munkája révén, akár mint önkéntes, köteles lesz alávetni magát egy anti-pedofil vizsgálatnak.

Az új procedúrát azért vezették be a hatóságok, hogy lerövidítsék a gyermekek védelmére hozott eljárásokat, miután 2002-ben Ian Huntley iskolai gondnok meggyilkolta a 10 éves Jessica Chapmant és Holly Wellst Sohamben.

Sokan azonban attól félnek, hogy az újfajta vizsgálattal túl messzire mentek a gyermekvédők. Frank Furedi, a szigetország egy tekintélyes szociológusa szerint ez megmérgezheti a generációk közti kapcsolatokat, és bizalmatlan légkört teremthet.

Rengeteg szülő önkénteskedik ugyanis közösségi- és sportkluboknál, most pedig mindegyikük potenciális gyermekbántalmazóvá lépett elő. Frank Furedi szerint a szülők ezek után kétszer is meggondolják, hogy leszidják-e a gyereküket, vagy hogy segítsenek-e neki, ha bajba kerül.

A szociológus szerint a vizsgálat normális emberek helyett gyermekellenes szörnyeknek tünteti föl a szülőket a közvélemény szemében mindaddig, amíg a vizsgálat nem tisztázza őket.

Mocskos pillantások

Frank Furedi professzor a szerzője az "Ölelés engedélyezve" címet viselő jelentésnek is. Ebben olyan példákat hoz, amelyek esetében hasonló, iskolák és egyes szervezetek által megkövetelt vizsgálatok torzították el a felnőtt-gyermek kapcsolatokat.

Egy anyuka például nem puszilhatta meg osztálykirándulásra induló gyermekét, mivel nem vetette alá magát egy "anti-pedofil" vizsgálatnak. Más szülőket pedig ugyanezért nem engedtek be az iskolai diszkóba.

Egy apukáról pedig azt gondolták azt az uszodában, hogy "mocskos pillantásokat" vet a kislányára.

A tanulmány szerzője szerint a gyermekek el fogják veszteni a szüleikbe vetett bizalmukat, és megszűnhet az irántuk érzett tisztelet is. Fel kell tennünk a kérdést: egészséges-e, ha egy társadalom tagjai gyanúval tekintenek a gyerekek apjára, de nem hajlandóak segíteni egy eltévedt gyereknek - vélekedik a Kenti Egyetem professzora.

Frank Ferudi, aki a Paranoiás szülők című könyv szerzője is, azt írja: divat úgy tekinteni a szülői hivatásra, mint amelyet szigorúan szabályozni és ellenőrizni kell.A teszt nem garancia

A professzor szerint azonban az anti-pedofil teszt nem olyan, örökre szóló garancia, amelynek következtében a gyermekek teljes biztonságban vannak egy felnőtt társaságában. Csupán annyit jelent, hogy a letesztelteknek tiszta a múltjuk. Szerinte helyre kellene állítani és tisztázni kéne a vádak alól a szülői tekintélyt.

Úgy véli: az együttérzés, a szánalom és az elkötelezettség felnőtt értékei sokkal jobb védelmet nyújtanak, mint egy darab papír, amire az van írva: "Vigyázz, nézz a hátad mögé!"

A felmérések mintha őt igazolnák. Ugyanis 13 százalékkal kevesebb férfi jelentkezik önkéntesnek, mivel attól tartanak, hogy pedofilnak néznék őket. Martin Narey, a Barnado's karitatív egyesület vezérigazgatója szerint, ha egy gyerek elesik az utcán, és a felesége fölsegíti, azt sokan félreértik.

Hozzáteszi: el kell magyaráznunk a szülőknek, hogy gyermekük molesztálásának esélye igen kicsi. De ez a veszély nem az idegenektől származik, hanem elsősorban az ő közvetlen környezetükből. Azoktól, akiket a gyermekek jól ismernek, és megbíznak bennük.

A vizsgálatokat felügyelő szervezet vezérigazgatója, Vince Gaskell elmondta: idén 3,6 millió tesztet végeznek el. Õ nem hiszi, hogy ez bármilyen formában megmérgezné a gyermek-szülő kapcsolatokat.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×