eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ, Gyergyószentmiklóson az MPP győzött

Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Gyergyószentmiklóson a Magyar Polgári Párt győzött a romániai helyhatósági választások tegnapi, második fordulója után.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyerte meg azt a presztízscsatát, amelyet a sepsiszentgyörgyi polgármesteri tisztségért vívott az ellenzékét tömörítő Magyar Polgári Párttal. Noha a szövetség színeiben tisztségbe jutott Antal Árpád parlamenti képviselő az RMDSZ belső ellenzéke egyik vezetőjének számít, mégis ezt a győzelmet ünnepelte meg leginkább a szövetség a romániai helyhatósági választások tegnapi, második fordulója után.

Az MPP a kisebb székelyföldi városokban örvendhetett az eredménynek. Jelöltjei szerezték meg a polgármesteri széket Gyergyószentmiklóson, Baróton és Tusnádfürdőn is.

Román-magyar presztízscsatákat a magyar határ szomszédságában fekvő vegyes lakosságú városokban vívtak az RMDSZ jelöltjei. Szatmárnémetiben Ilyés Gyulának, Zsombolyán pedig Kaba Gábornak sikerült úgy újráznia, hogy a román választók egy része is rájuk szavazott. A szövetségnek sikerült megőriznie a nagykárolyi polgármesteri széket is.

Kelemen Hunor, az RMDSZ-ügyvezető elnöke elégedetten nyilatkozott az eredményekről. Kijelentette, a szövetség közel áll a 2004-es önkormányzati választások eredményeihez.

Hatalomváltás történt viszont Bukarestben, ahol 1989 óta először maradt alul a jobboldal jelöltje a főpolgármesteri tisztségért folyó versenyben. Vasile Blaga volt belügyminisztert a függetlenként induló Sorin Oprescu utasította maga mögé.

Oprescu győzelmének azonban a Szociáldemokrata Párt sem örvendhet maradéktalanul. Õ ugyanis áprilisban kilépett a pártból, miután kiderült, hogy nem ő lesz a szociáldemokraták főpolgármester-jelöltje. A tegnapi voksoláson egyébként alacsony, mintegy 47 százalékos volt a részvételi arány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×