eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bloggerekkel hadakozik az AP hírügynökség - reménytelen a pereskedés?

Az AP amerikai hírügynökség irányelveket készül megfogalmazni, hogyan használhatják fel anyagait az internetes naplóírók és webportálok. Bár az AP cikkei pénzbe kerülnek, a naplóírók és a portálok széles körben emelnek át AP-anyagokat. A hírügynökség álláspontja szerint a "korrekt felhasználás" fontos, bár bizonytalan fogalma szerint bizonyos esetekben nem lehet megtiltani egyes részek engedély nélküli átvételét.

Az AP amerikai hírügynökség irányelveket készül megfogalmazni arról, hogyan használhatják fel anyagait az internetes naplóírók és webportálok - írta a hétfői The New York Times.

Az Egyesült Államok vezető hírügynökségei közé tartozó AP - amely 1500 napilap közös tulajdonában van - első ízben állít össze "útmutatót" az anyagok korrekt felhasználásáról, hogy mikor nem sérülnek a szerzői jogok.

Bár az AP cikkei pénzbe kerülnek, az internetes naplóírók és webportálok széles körben emelnek át AP-anyagokat. A hírügynökség álláspontja szerint a "korrekt felhasználás" fontos, bár bizonytalan fogalma szerint bizonyos esetekben nem lehet megtiltani egyes részek engedély nélküli átvételét.

Az AP vezetése a napokban döntötte el, hogy összeállítja a korrekt felhasználás követelményeit. A döntést vita előzte meg: a hírügynökség a múlt héten meglehetősen kemény hangon szólított fel egy politikai magazint, hogy távolítson el weboldaláról hét olyan bejegyzést, amely AP-cikkekből átemelt, 39-79 szó hosszúságú részeket tartalmazott.

Jim Kennedy, az AP alelnöke szombaton visszakozott, közölte, hogy elsiették a levelet, átgondolják koncepciójukat. A hátraarc azután történt, hogy több ismert blogger azzal bírálta az AP-t: hátráltatja a szerte az interneten megjelenő hírek aktív megvitatását.

Kennedy közölte, hogy nem kívánnak keménykedni a blogírókkal szemben, viszont jó és pozitív megoldást kell találni. Az AP vezetői hamarosan konzultálni fognak a Média Blogger Szövetséggel, és az egyeztetések után várhatóan megfogalmazzák elvárásaikat a cikkek korrekt felhasználásával kapcsolatban.

A hírügynökség azonban előre jelezte: nem támogatja az AP-anyagok átemelését, a blogozók ehelyett rövid utalásokkal vagy a linkek megadásával hivatkozhatnának az anyagokra.

Mint a The New York Times megjegyezte, az AP-útmutató csak ajánlásképpen szolgálhat, amelyet az internetes felhasználók vagy betartanak, vagy nem. A hírügynökségnek a továbbiakban el kell majd döntenie, hogy a szerzői jog megsértése miatt őt érő pénzügyi veszteségre hivatkozva jogi útra tereli-e az ügyet.

Timothy Wu, a Columbia Egyetem jogprofesszora szerint az AP-nek nem lenne sok esélye egy ilyen perben, ugyanis nehezen dönthető el, hogy egy anyag újraközléséről vagy feldolgozásáról van szó.

Jim Kennedy AP-alelnök elmondta: bloggereket nem akarnak beperelni, de minden általuk alkotott tartalmat - legyen szó videóról vagy akár egy címsorról - értéknek tekintenek.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×