eur:
388.98
usd:
360.96
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Bush biztos abban, hogy megállapodnak az irakiakkal

George Bush amerikai elnök csalódott Irán elutasító magatartása miatt, amelyet a nagyhatalmak legújabb javaslatával szemben tanúsít, viszont biztos abban, hogy sikerül megkötni egy hosszú távú biztonsági megállapodást az iraki vezetéssel.

"Csalódott vagyok amiatt, hogy az iráni vezetők elutasították ezt a bőkezű ajánlatot. Ezzel azt üzenik népüknek, hogy hajlandók még jobban elszigetelni. Mi azt szeretnénk, ha az iráni nép gyarapodna" - jelentette ki Bush francia kollégájával, Nicolas Sarkozyvel közös párizsi sajtóértekezletén

A francia elnök közölte: "az iráni nép jobbat érdemel, mint az a zsákutca, amelybe vezetői terelik".

Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője éppen szombat reggel adta át Teheránban az iráni vezetőknek a nagyhatalmak legújabb ajánlatcsomagját, amelyben együttműködésért cserébe követelik, hogy Irán hagyjon fel az urándúsítással. Irán azonnal elutasította a követelést.

Bush figyelmeztette Szíriát, hogy ne csatlakozzon Iránnak a Közel-Kelet egyensúlyának megingatására tett próbálkozásaihoz és ne nyújtson menedéket terroristáknak.

Irakkal kapcsolatban Bush elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint elakadtak az Egyesült Államok és Irak között az arab ország hosszú távú biztonsági tervéről szóló tárgyalások. "Biztos vagyok abban, hogy lesz megállapodás az irakiakkal" - szögezte le.

Az amerikai-iraki megállapodás jogi alapot teremtene arra, hogy az amerikai erők az országban maradnak azután is, hogy az év végén lejár ENSZ-mandátumuk.

Bush közölte, hogy a megállapodás nem kötelezne egyetlen amerikai elnököt sem arra, hogy egy adott létszámon tartsa ott az amerikai katonákat, és nem jelentené azt, hogy az Egyesült Államok állandó támaszpontokat hoz ott létre.

A francia elnök az írországi népszavazással kapcsolatban kijelentette, hogy az ír "nem újabb nehézségeket teremtett" az Európai Unióban, ennek ellenére és a válság elkerülése érdekében az EU tagállamainak folytatniuk kell az unió reformszerződésének ratifikálását.

A hivatalából a jövő év elején leköszönő Bush búcsúkörutat tesz Európában, és ennek utolsó előtti állomása Franciaország.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×