eur:
388.52
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kártérítést követelt az apa, pedig miatta lett fogyatékos a gyerek

Súlyos testi és értelmi fogyatékosként jött világra egy kisbaba Franciaországban - az apja hibájából. A muzulmán férfi ugyanis nem engedett férfi orvost nehezen szülő feleségéhez; emiatt ezer eurós pénzbüntetésre ítélte a lyoni bíróság.

A tíz évig tartó ügy azzal kezdődött, hogy a férfi 100 ezer eurós kártérítést és 10 ezer eurós fájdalomdíjat követelt a közép-franciaországi Bourg-en-Bresse város kórházától, amiért gyermeke fogyatékossá vált a szülés alatt.

A bírósági tárgyaláson azonban fordult a kocka. Kiderült ugyanis, hogy amikor a bábaasszony látta, hogy komplikációk jelentkeznek a muzulmán kismama szülésénél, azonnal hívta az ügyeletes orvost, ám az apa több mint fél órán keresztül megakadályozta, hogy a doktor vajúdó felesége közelébe kerüljön - mert férfi volt.

Mire meggyőzték, késő volt

Mire sikerült meggyőzni az apát az orvosi jelenlét sűrgősségéről, már sem a szükséges vizsgálatok elvégzésére, sem a megoldást jelentő császármetszésre nem maradt idő - mondták a bíróságon a perbe fogott orvosok. Így a magzatot nőgyógyászati fogóval kellett kivenniük, és e bonyodalmak következtében a gyermek teljesen fogyatékossá vált.

A bírósági döntés megállapította, hogy "a kis Mohamed állapotáért teljes egészében az apát terheli a felelősség, mert nem engedte felesége közelébe az orvosokat".

Az eset távolról sem egyedi Franciaországban, de a jelenségről csak alig néhány éve mernek nyilvánosan is beszélni az érintettek - elsősorban a nőgyógyászok, akiket a muzulmán férjek sokszor fizikai erőszakot alkalmazva igyekeznek még a legsűrgősebb esetekben is távol tartani a feleségüktől.

"Az alacsony iskolázottak körében a leggyakoribb ez az eljárás, az ilyen férfiak általában nem is hagyják szóhoz jutni feleségüket, ők beszélnek helyettük" - magyarázta a helyzetet a bíróságnak egy lyoni orvosprofesszor.

Nem a beteg diktál

A gyógyító személyzetet ért verbális és fizikai agresszióra a francia kórházak működési szabályzatok kifüggesztésével válaszolnak, amelyekben rögzítik: sürgős esetben a beteg nem szabhatja meg, hogy melyik orvos kezelje.

A franciaországi muzulmán orvosok egyesülete is igyekszik megoldást találni a többségi társadalom szemében sokszor kifejezetten komikus, az érintettek számára azonban olykor tragédiába torkolló szokás felpuhítására, és egy nyilatkozatban nemrég rögzítették: férfi orvos gyógyíthat nőt, és fordítva. Hozzáteszik azonban: ha nem sürgős esetről van szó, fontos, hogy az ilyen vizsgálatokon egy harmadik személy is jelen legyen.

Kórházi körökben mindenestre most úgy érzik: ítéletével a lyoni bíróság egy évek óta szenvedéseket okozó helyzet orvoslását indította el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×