eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Távirányítású bomba okozta a magyar katona halálát Afganisztánban?

Hősi halottá nyilvánította és posztumusz előléptette a honvédelmi miniszter Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmestert, aki egy robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét Afganisztánban. Egyelőre nem tudják, mi okozta a detonációt, így nincs kizárva, hogy távirányítással hozták működésbe a robbanószerkezetet.

Szekeres Imre védelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő Kovács Gyulát. A tűzszerész főtörzsőrmester kedden, magyar idő szerint reggel hét órakor egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét Afganisztánban.

Hajdu Gábor, a tűzszerészek parancsnoka budapesti tájékoztatóján elmondta: egyelőre nem tudják, mi okozta a detonációt; a vizsgálat végéig az sem zárható ki, hogy távirányítással hozták működésbe a robbanószerkezetet.

A Baglán tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész részlege a felelősségi körzetébe tartozó területen lévő másodrendű útvonalra vonult ki, miután ott egy afgán civil jármű pokolgépre hajtott és felrobbant.

A magyar szakemberek átvizsgálták a területet, ahol újabb bombát találtak. A robbanóeszközt a szakértők előbb egy felderítő robot segítségével próbálták meg hatástalanítani, az eszköz azonban nem bírta el a 25 kilogrammnál nehezebb pokolgépet.

Kovács Gyula ezután, megfelelő védőöltözetben megközelítette a robbanószerkezetet, és egy horoggal próbálta biztonságos helyre húzni. A pokolgép ekkor robbant fel, a magyar tűzszerész pedig a helyszínen életét vesztette.

A Honvédelmi Minisztérium illetékesei hangsúlyozták: az Afganisztánban szolgáló magyar katonák szakszerűen és a legmodernebb eszközökkel végzik munkájukat.

Részvét

Szekeres Imre honvédelmi miniszter intézkedett az eset kivizsgálására. Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke a szükséges intézkedéseket megtette.

A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit. Gyurcsány Ferenc kormányfő felhívta a katona családját, és részvétét fejezte ki Kovács Gyula halála miatt.

Az elhunyt, 30 éves katona hozzátartozóit a Magyar Honvédség értesítette. A honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak.

Irakban majdnem pontosan négy évvel ezelőtt halt meg egy magyar katona. Nagy Richárd zászlóaljával vizet szállított, amikor robbanás történt mellettük. Irakban jelenleg 20 magyar katona szolgál a NATO iraki kiképző missziójában. Közülük egy szenvedett könnyebb sérüléseket egy robbanás nyomán felverődött kőtől idén tavasszal. Korábban, amikor mág Irakban szogált a 300 fős magyar szállítókontingens, egy terrotámadásban egyszerre 38 magyar sérült meg 2004 februárjában. Halálos áldozat akkor nem volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×