eur:
401
usd:
366.73
bux:
0
2024. október 11. péntek Brigitta

Ismét a katonáké lehet a főszerep

Betiltják-e a török kormánypártot? Ez a kérdés foglalkoztatja most Törökországot azt követően, hogy az ország alkotmánybírósága az alaptörvénybe ütközőnek minősített egy döntést a női fejkendő viseléséről. Az állásfoglalás újabb feszültséget szít az ország világi és vallásos elitje között.

A török alkotmánybíróság súlyos csapást mért az AKP kormánypártra, amikor alkotmányellenesnek nevezte azt a parlamenti döntést, amely engedélyezte a török egyetemeken az iszlámra utaló fejkendő viselését. Az Erdogan miniszterelnök pártja által javasolt módosítás megsérti a világiság alkotmányos elvét - közölte a testület.

Ezzel tovább éleződik a feszültség a világi elit által irányított - a huszadik században a szekuláris berendezkedést több alkalommal puccsal biztosító - hadsereg, bíróságok és politikai erők, valamint a hívő muzulmán Recep Tayyip Erdogan között. A kormányfő pártjába tartozó Abdullah Gül államelnök felesége nemrég nyilvánosan állást foglalt a vitában azzal, hogy fejkendőben fogadta a Törökországba látogató II. Erzsébet angol királynőt. Ilyesmire korábban nem volt példa.

Az alkotmánybíróság most egy olyan ügyben készít elő állásfoglalást, amelynek nyomán a nyáron magát a miniszterelnököt és 70 pártbéli társát tilthatja el a politikától. Az érvelés központi eleme lehet, hogy a kormányfő és társai alá akarják ásni a szekularizmust.

Éles ellentét

Az Igazság és Fejlesztés párt felrázta a török politikát azzal, hogy kihívást intézett az addig évtizedeken át uralkodó világi elithez. A gazdasági növekedést biztosító, de iszlamista gyökerű párt furcsa módon, nyugati mintára az egyéni szabadságjogok védelméről beszél a fejkendővitában, miközben a világiak az országalapító, Kemal Atatürk teremtette szekuláris hagyományra hivatkoznak.

A világiak szerint ugyanakkor az AKP modern imázsával akarja elrejteni, hogy az ország lassú iszlamizálására készül. Ide sorolják a fejkendőügyet, és azt is, hogy immár csak az eredeti csomagolásban lehet szeszes italokat árusítani. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy a bárok nem szolgálhatnak fel pohárba öntött alkoholt, és a világiak attól tartanak, hogy egyszer majd betartatják a rendelkezést.

A miniszterelnöknek azt is szemére vetik, hogy hirtelen, társadalmi konzultáció nélkül akarta bevezetni a fejkendőről szóló változtatásokat, más alapjogok erősítése nélkül. A liberálisok szerint a kormányt nem az Európai Uniós tagsághoz szükséges egyéni szabadságjogok érdeklik, hanem a vidéki, konzervatív választóinál elérhető jó pontok.

Az egyetemre járó fiatal lányok különbözőképpen reagálnak az ügyre. Van, aki eddig a bejáratnál levette a fejkendőt, egyesek azt mondják, hogy inkább külföldre mennek tanulni, mintsem elrejtsék identitásukat, és akadtak olyanok, akik az ellenállás jegyében a fejükön hagyták a kendőt, de azt parókával fedték el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita rock and roll volt
Bejelentés vállalkozóknak: jön a Demján Sándor-program

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.

Kiss J. László az Arénában: patthelyzet Ausztriában, akár előre hozott választás is jöhet

Az Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt többséget szerezne, és a programokat is könnyen össze lehetne fésülni, mégis valószínűbb, hogy a választáson vesztesek alkothatnak többpárti koalíciót – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Kijev augusztusban indított nagyszabású hadműveletet az oroszországi Kurszk területe ellen, Moszkva mostanra jelentős erősítéseket telepített át a területre – írja az Ukrajinszka Pravda. Nem kizárt, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen – idézi Andrej Kolesznyik orosz parlamenti képviselőt az MK.ru. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 07:04
×
×
×
×