eur:
388.37
usd:
360.29
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Európa lehet a világ éléskamrája

Az élelmiszer hamarosan biztonságpolitikai kockázattá válhat - hívja fel a figyelmet az Európai Unió. A berlini Humboldt Egyetem az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megemelkedett nyersanyagárakkal kapcsolatban azt közölte: minden adott ahhoz, hogy Európa a világ éléskamrája legyen, ezt viszont a közösségnek minél előbb fel kell ismernie.

Hamarosan az élelmiszerkérdés is biztonságpolitikai üggyé válik, sőt sokak szerint már most is az - mutatott rá Fóris György, a BruxInfo elemzője.

Az élelmiszer hamarosan hiánycikk lesz - éppúgy, mint jelenleg az energia -, és az élelmiszerimport éppolyan sérülékeny, kényes politikai terület lesz, mint ahogy azt jelenleg az energiaügyletek kapcsán tapasztaljuk.

Mint azt Fóris György elmondta, a berlini Humboldt Egyetem kutatói szerint bele kell törődni abba, hogy az agrárium már nem képes többet termelni, a mezőgazdasági árak pedig folyamatosan emelkedni fognak.

A berlini tanulmány készítői szerint nem a globális munkamegosztásra kell felkészülni, amely szerint Európának az ipari, azon belül is a csúcstechnológiás termelésben kell szerepet vállalnia. Európának inkább a mezőgazdasági önellátásra kellene ügyelnie, sőt arra, hogy környezetét is képes legyen élelmiszerrel ellátni.

Ez az álláspont azonban egyelőre nem kap egységes támogatást, még mindig sokan vannak, akik szerint jelenleg is túl sokat költ az agráriumra az unió.

Az ENSZ élelmezési szervezete már régóta szorgalmazza a mezőgazdasági termelés bővítését, eddig azonban javaslatai nem kaptak túl nagy támogatást. Az élelmiszerárak tavalyi gyors emelkedése után azonban sokak álláspontja megváltozott - mondta az InfoRádióban Göncz Kinga külügyminiszter, aki részt vett a FAO római konferenciáján.

Mint mondta, a szervezet az eseményen egy 1,7 millió dolláros támogatási akciót is hirdetett.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×