eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Barack Obama egyelőre veri John McCaint

Barack Obama legyőzné John McCaint, ha ma tartanák az amerikai elnökválasztást - ez az eredménye annak a friss felmérésnek, amelyet a Rasmussen intézet végzett a várható demokrata, illetve republikánus elnökjelölt párharcáról. Közben Hillary Clinton kampánystábja közleményt adott ki, amely szerint a volt first lady "nem keresi az alelnöki tisztséget", mert a helyettes kiválasztása csakis Obamára tartozik. A két politikus tartott is egy titkos találkozót, amelyen a pártegység helyreállítása volt a téma.

A Rasmussen felmérése szerint Barack Obama 43, míg John McCain 41 százalékos eredményt érne el, ha ma lenne a választás. A felmérés az általános választási kampány első napján, szerdán készült - Barack Obama előző nap érte el a jelöltségéhez szükséges delegátusszámot.

A felmérés szerint mindkét jelöltre nagy munka vár, ha a szavazatok többségének megszerzésére törekszik. A megkérdezetteknek ugyanis csak 32 százaléka mondta, hogy biztosan Obamára szavazna, és ugyancsak 32 százalék adná voksát biztosan McCainre. A választók 36 százaléka tehát nem kötelezte el magát egyik jelölt mellett sem.

A statisztika szerint Obama mögött áll a fekete népesség 96 százaléka, McCainnek viszont 13 százalékos előnye van a fehérek között. Obama 9 ponttal vezet az egyéb etnikumok körében. Az illinoisi szenátor 2-1 arányban népszerűbb a 30 év alattiak, és jelentős az előnye a 40 évesnél fiatalabbak között. Az arizonai szenátort támogatja viszont a 40 év feletti lakosság nagyobb része.

Obama jobb a 40 alatti fehér nőknél, McCain viszont sokkal népszerűbb az idősebb nők körében. Ami a pártok szerint megoszlást illeti, McCain a republikánusok 83 százalékát vonzza, míg Obama mögött áll a demokraták 76 százaléka. A párton kívüli szavazók körében McCain vezet 8 ponttal. A Rasmussen azt is megjegyezte, hogy az utóbbi négy évben csökkent a republikánus kötődésű, és nőtt a demokrata párt felé hajló választók aránya.

A választókat még az is befolyásolhatja, melyik elnökjelölt kit választ maga mellé párnak. Obama korábbi legnagyobb pártbeli riválisa, Hillary Clinton, aki holnap jelenti be, hogy visszalép a versenyből, korábban jelezte: szívesen lenne alelnökjelölt.

Nem lesz álompár?

Kampánystábjának csütörtöki közleménye szerint azonban nem törekszik erre, az alelnök kiválasztása csakis Barack Obamára tartozik.

Az Obama-kampány visszafogott, udvarias hangnemben reagált. A válasz szerint méltányolják Clinton állásfoglalását, azt hogy felismerte: az elnökjelöltnek pontosan, szabályosan kell eljárnia az alelnökjelölt kiválasztásának fontos folyamatában. Obama kampánymenedzsere közölte: mindaddig nem ejtenek szót az ügyről, amíg az illinoisi szenátor nem dönt a kérdésben.

Az utóbbi napokban nyílt titok volt, hogy Hillary Clinton sok támogatója szorgalmazta az álompár összehozását, vagyis hogy Obamának Clinton legyen az alelnökjelöltje. Az ötlet támogatói szerint Obama Clintonnal az oldalán megszerezné a volt first lady támogatói bázisát, főleg a kétkezi munkások tömegét az ingadozó államokban, továbbá a spanyol ajkúakat, a korosabb választókat, különösen az idősebb nőket.

Mivel a két vezető demokrata jelölt kemény és éles küzdelmet folytatott, sürgős feladat a pártegység helyreállítása - ennek érdekében Clinton és Obama csütörtökön este tartott is egy magánjellegű megbeszélést.

A találkozó tényét csak utólag hozták nyilvánosságra, részleteket pedig a két kampánystáb közös közleménye sem árult el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×