eur:
388.59
usd:
360.64
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"A tízezer műhiba csak a jéghegy csúcsa"

Németországban egyre szaporodnak az orvosok részéről is beismert hibák. Mint az orvosi kamara nemrég kiadott felmérése is bizonyítja: tavaly 152-vel több ilyen esetet regisztráltak, mint egy évvel korábban. A több mint 10 ezer félresikerült gyógykezelés azonban csupán a jéghegy csúcsa.

Az elmúlt években egyre többen tettek panaszt a betegbiztosítóknál, valamint a tartományi orvosi kamaráknál műhibák miatt.

Németországban sokáig általános felfogás volt, hogy csak olyan esetben lehet kifogást emelni az orvosi beavatkozásból fakadó egészségi károsodás miatt, ha ezt más orvostól származó szakvéleménnyel egyértelműen bizonyítani lehet.

Egy ideje azonban a betegbiztosító társaságok külön panaszrészleget létesítettek, és ez egyre több kárvallottat ösztönöz arra, hogy kifogást emeljen az orvosi műhiba miatt. A betegbiztosítók kapcsolatban állnak a tartományi orvosi kamarákkal is, ahová továbbítják a megalapozott panaszokat.

Így tavaly már országos viszonylatban közel 10 ezer 500 esetben indult eljárás orvosi műhiba kivizsgálására. Minden ügy az orvosi kamarán belül egy szakorvosokból álló testület elé kerül, amelynek a páciens számára kedvező döntése alapján lehet anyagi jóvátétel reményében bírósághoz fordulni.

A műhibából fakadó tartós egészségi károsodásra egységes tarifát dolgoztak ki, és ennek alapján állapítják meg az egyszeri pénzbeli kárpótlás, vagy egész életen át tartó járulék összegét.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×