eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hiába híres a francia bor, bajban vannak a gazdák

Bortermelők tüntetnek Délnyugat-Franciaországban, a gazdák helyenként már a rendőrökkel is összecsaptak.

Több ezer bortermelő tüntetett Délnyugat-Franciaországban, kormányzati segítséget követelve az ágazat megsegítésére. A Nimes és Carcasson városban, illetve a környékén traktorokkal és mezőgazdasági gépekkel felvonuló demonstrálók szerint az alacsony borárak és a folyamatosan emelkedő terhek miatt veszélybe került a megélhetésük.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a tüntetésre az egyik leghíresebb francia bortermelő vidékről, Gaillacról is érkeztek termelők.

A számos helyen utakat lezáró, petárdákat robbantgató és helyenként a rendőrséggel is összecsapó tüntetők közvetlenül Nicolas Sarkozy államfővel akarnak tárgyalni, mert, mint mondják, annyira eladósodtak, hogy a végrehajtók már házukat és cégeiket kezdik lefoglalni.

Miközben az alacsony borárak miatt a nagykereskedőket kárhoztatták, ugyanakkor azt követelték a magas üzemanyagárak miatt amúgy is erős társadalmi nyomás alatt lévő Fillon-kormánytól, hogy csökkentse adóterheiket.

Kérik azt is, hogy 40 eurócentes, azaz mintegy 100 forintos áron vásárolhassák a gázolajat mezőgazdasági gépeikbe. Jelenleg a benzinkutaknál a gázolaj litere másfél euróba, azaz közel 375 forintba kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×