eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Csalásban és pénzmosásban bűnös Barack Obama barátja

Csalás és pénzmosás vádjában bűnösnek találták Barack Obama barátját, Antoin Rezkót. Az üzletemberhez fűződő kapcsolata beárnyékolta az illinoisi szenátor elnökjelöltségért folytatott kampányát, bár neve csak ritkán merült fel a férfi kétes üzleteivel kapcsolatos eljárás során.

A huszonnégy vádpontból tizenhatban bűnösnek találta a bíróság Barack Obama elnökjelölt-aspiráns barátját, a szíriai származású üzletembert, Antoin "Tony" Rezkót. Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó férfi felesége segített korábban az illinoisi szenátor nejének a házvásárlásban, ő maga pedig a szomszéd telek tulajdonosa lett.

Rezko és Obama 1990-ben találkozott először, az üzletember az elsők között kezdett pénzt gyűjteni a fiatal politikus számára. A ma már a demokrata párti elnökjelöltségért küzdő Obama az évek során 150 ezer dollárt adományozott jótékonysági célokra a Rezko által gyűjtött pénzekből, így az, hogy a férfi ellen vádat emeltek, beárnyékolta a politikus kampányát.

Az üzletembert, az illinoisi kormányzó, Rod Blagojevich bizalmasát azért ítélte el a bíróság, mert beépített embere volt két bizottságban, aki jutalékért szerződéshez segítette az állammal üzletet kötni próbáló vállalatokat.

A vádirat szerint az így szerzett 250 ezer dollárból 10 ezer Barack Obamánál kötött ki, hozzájárulásként 2004-es, a Szenátusba kerülésért folytatott kampányához. A politikust az ügyben nem vádolták meg, és neve is csak ritkán hangzott el az eljárás során.

Egy tanú ugyanakkor azt vallotta a bíróság előtt, hogy Barack Obama ott volt Antoin Rezko otthonában, amikor az üzletember estélyt rendezett az iraki-brit milliárdos, Nadhmi Auchi tiszteletére. Korábban Obama és Auchi is azt állította, hogy sosem találkoztak egymással.

Antoin Rezkóra újabb tárgyalások várnak egy 10 millió dolláros kölcsön és egy 450 ezer dolláros Las Vegas-i kaszinótartozás miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×