eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csak az ijedelem volt nagy a szlovéniai atomerőműben

Nem történt jelentős üzemzavar Szlovéniában, a krskói atomerőműben - mondta Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese. Az eset azért kapott nyilvánosságot, mert a szlovének hibásan ítélték meg az eset súlyosságát, az ilyen, kis jelentőségű eseményt ugyanis nem kellett volna jelenteniük Brüsszelnek.

Lényegében semmi sem történt a krskói atomerőműben - mondta az InfoRádióban Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese. Volt egy kis üzemzavar, de ez viszonylag gyakran előfordul minden ipari létesítményben, így az atomerőművekben is - tette hozzá.

Valahol szivárgás keletkezett, ezt azonosították, és az erőmű leállítása után megjavítják. Ezek mindennapos dolgok - vélekedett Lux Iván.

A szakember szerint feltehetően kommunikációs hiba miatt kapott nagy nyilvánosságot az eset. A szlovén atomerőműben vélhetően nem megfelelően ítélték meg az első pillanatban az eset súlyosságát, így kiadták a nemzetközi tájékoztatást, pedig erre csak akkor van szükség, ha ennél lényegesen súlyosabb eset történik.

Ha a hűtőfolyadék nagy mennyiségben a külvilágba került volna, akkor más lenne a helyzet, ezt azonban a biztonsági rendszerek megakadályozták - fejtette ki a főigazgató-helyettes.

A hűtőfolyadék egyébként csak enyhén sugárzó, ettől függetlenül nem kerülhet ki az erőműből.

Most hétköznapi karbantartási lépésekre kerül sor, azonosították a szivárgás helyét, vélhetően kicserélnek egy csövet, vagy meghegesztenek egy repedést. Az ellenőrzések és az indulási próbák elvégzése után pedig újra termelhet áramot a krskói atomerőmű - fűzte hozzá az atomenergia hivatal főigazgató-helyettese.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×