eur:
388.87
usd:
360.59
bux:
68553.77
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az olimpia nem csak a sportról, a tigrisekről is szól

Környezetvédők már több éve hangoztatják, hogy a tigriseket a kihalás veszélye fenyegeti. Ez a tény a pekingi olimpia évében még inkább a figyelem középpontjába került, a legtöbb veszélyeztetett csíkos ragadozót ugyanis kínai orvvadászok pusztítják el.

Kilenc alfajból hat - ennyi maradt a tigrisekből, amelyeknek a létét már évek óta veszély fenyegeti, és a pekingi olimpia az egyik legalkalmasabb esemény, hogy a világ ismét erre a problémára figyeljen.

A három kihalt tigrisfaj az elmúlt 70 évben tűnt el a Földről. Az utolsó bali tigris a harmincas években pusztult el, amelyet ka kaszpi tigris követett a hetvenes, majd a jávai a nyolcvanas években. A még fennmaradt többi hatot - a bengálit, az indokínait, a malájt, a szibériait, a dél-kínait és a szumátrait - is a kihalás veszélye fenyegeti.

Száz évvel ezelőtt még több mint 100 ezer tigris bolyongott és vadászott az őserdőkben és a hegyekben Észak-Szibériától Bali szigetéig, Törökországtól Kína keleti partvidékéig. Ma már kevesebb mint 8 ezer példány él a vadonban kis, elszigetelt populációkban.

Az állatoknak nagy vadászterületekre van szükségük, de a drámaian növekvő lakosságszám naponta foglal el jelentős területeket élethelyeikből. A legnagyobb gondot azonban az orvvadászok jelentik, akik az elejtett állatok bőrét és testrészeit hagyományos kínai orvosságokra használják fel.

Kínán is múlik a tigrisek sorsa

A környezetvédők azt állatják: az olimpia miatt a világ szeme most Kínán van, így ez a legmegfelelőbb pillanat, hogy nyomást gyakoroljanak az országra a tigrisvadászat beszüntetése érdekében. Ha ugyanis nem állítják meg hagyományos kínai gyógyszerek kereskedését, akkor nem lehet megakadályozni a tigrisek kipusztulását.

Az Európai Parlamentben nemrég tartották a Tigris Napot, ahol Neena Gill brit képviselő kijelentette: nyomatékosan fel kell hívni a kínai hatóságok figyelmét arra, hogy ha nem állítják meg a hagyományos kínai gyógyszerek használatát, akkor a tigrisek kipusztulása ellen indított globális harc hiábavalóvá válik.

A tigrisek a világ egyik legkedveltebb állatai. Most kell cselekednünk, mielőtt túl késő lesz. Tartozunk azzal a jövő generációnak, hogy megadjuk nekik a lehetőségek, hogy ők is csodálhassák ezeket az állatokat - mondta a politikus.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×