eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Átvállalja a Total az áremelés terhét

A kormány kérésére a Total francia olajipari társaság várhatóan 150-200 millió eurót fizet be a legszegényebb családok üzemanyag vásárlását segítő állami kasszába. A világ negyedik legnagyobb olajipari cégét a jobboldali francia kormány szóvivője tegnap szólította fel erre, mivel a kőolaj drágulása miatt a Fillon-kabinet ezen a területen mintegy 140-200 millió eurós pluszkiadással számol az idén.

Luc Chatel kormányszóvivő hangsúlyozta: "nincs szó arról, hogy meg akarnák sarcolni a tavaly 12 milliárd euró tiszta nyereséget elért céget, ám egy olyan pillanatban, amikor a francia társadalom legnagyobb része a magas üzemanyagáraktól szenved, és amikor mindenki - a kormányt is beleértve - erőfeszítéseket tesz a helyzet megoldására, teljesen természetes, hogy az olajszakma is kivegye a részét a közös munkából".

A Total elnöke a parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt kijelentette: cége hajlandó fizetni, de csak akkor, ha azt a kormány nem teszi számára kötelezővé.

A társaság egyébként tavaly közel 140 millió eurót fizetett be az államkasszába, és akkor ebből tudták finanszírozni azt, hogy az alacsony jövedelmű, gázolajjal fűtő családok egyszeri támogatását 75 euróról 150-re emelték fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×