eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"A cél, hogy az illegális bevándorló minél előbb hazatérjen"

Az illegális bevándorlókat 18 hónapig fogva tarthatják, és öt évre kitilthatják az Európai Unióból, miután a tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei elfogadták az erről szóló keretirányelv-tervezetet, amelyet azonban az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A cél, hogy az illegális bevándorló minél előbb visszatérjen a hazájába.

A tagállamok nagykövetei után az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei is elfogadták az illegális bevándorlókról szóló irányelv-tervezetet.

Jelenleg mintegy 8 millió illegális bevándorló tartózkodik az Európai Unióban, jó részük feketén dolgozik, vagy más módon az adófizetők pénzéből él. Az irányelv egységesíti a jelenleg még tagállamonként eltérő szankciókat.

A BruxInfo szakértője szerint főszabály, hogy a bevándorlónak lehetőséget kell adni arra, hogy magától térjen vissza hazájába.

Fóris György hozzátette, ha ez nem következik be, akkor az Európai Unió öt évre ki is tilthatja az illetőt a közösség területéről. Ha az illegális bevándorlónak törvénytelen cselekedetek is felróhatók, illetveha a visszatoloncolás során az illető nem tanúsít együttműködést, akkor őrizetbe is vehető. Ez a fogvatartás hat hónapig is eltarthat, sőt, ha az eljárás során nehézségeket támaszt, akkor 18 hónapig - hangsúlyozta.

Szakértők szerint ez nagyfokú szigorítást jelent, hiszen bár Nagy-Britanniában jelenleg korlátlan ideig fogva lehet tartani a bevándorlókat, Franciaországban csak maximum 30 napig van erre lehetőség.

Kérdés, hogy mennyire támogatja majd a javaslatot az Európai Parlament, amelynek jóváhagyására szüksége van a tanácsnak. Elemzők pedig felhívják a figyelmet arra, hogy az erős emberi jogi lobbi a parlamenten keresztül felpuhíthatja a jogszabályt.

Az is valószínusíthető, hogy a tagállamok nem nagyon fogják forszírozni a minél hosszabb fogvatartást, Magyarországon ugyanis például 6000 forintba kerül naponta egy illegális bevándorló eltartása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×