eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sorban állnak az árván maradt kicsikért a kínai családok

Kínai családok ezrei szeretnék örökbe fogadni azokat a gyerekeket, akiknek szülei a május 12-i földrengésben haltak meg vagy tűntek el. Sokan így, az adoptálással igyekeznek megkerülni az egy család egy gyerek szabályt.

Már a katasztrófa utáni első napokban is százával érkeztek a telefonok a földrengés által leginkább sújtott kínai tartomány, Szecsuán közügyi hivatalához, a régió örökbefogadási ügyekben illetékes szervezetéhez. Családok tízezrei jelezték: szívesen segítenének a földrengés után árván maradt gyerekeken.

Jelenleg 5500 kicsiről tudni, hogy szülei biztosan meghaltak, az árvák száma azonban minden bizonnyal növekedni fog, hiszen 18.618 embert egyelőre eltűntként tartanak nyilván.

Sok pár azért szeretne a földrengés áldozatainak gyermekei közül adoptálni, mert ezzel kibújhatnak az egy család egy gyerek szabály alól. A legtöbben úgy gondolják, hogy a kicsiknek is az a jobb, ha van mellettük egy testvér, és nem egyedül nevelkednek.

"Ha két gyerek együtt nő fel, tudják segíteni egymást, teljesebb emberré válnak. A szomszédomnak két csemetéje van, és látom, hogy sokkal előzékenyebbek, kedvesebbek a szüleikkel, mint az én fiam, aki szörnyen el van kényeztetve" - magyarázta az egyik feleség, Li asszony.

Megkönnyíthetik 


Nemcsak Szecsuánban, hanem Pekingben is sokan érdeklődnek az árva gyerekek után: a kínai főváros 16 illetékes irodájához egyenként is több ezer kérés érkezett a reménykedő családoktól.

A kínaiak hagyományosan nem szívesen adoptálnak gyerekeket, az utóbbi időben azonban e téren is változás mutatkozik, ám az örökbefogadás folyamata még mindig hosszú és nehézkes, így akadnak családok, akik meg sem próbálkoznak ezzel. Lehetséges azonban, hogy a tragédia után, amely több százezer halálos áldozatot követelt, ideiglenesen könnyebbé teszik a gyerekre váró családoknak az adoptálást.

A csengtui Népesség- és Családtervezési Tanács már bejelentette, hogy engedélyezi az olyan családok számára későbbi gyermekvállalást, akik örökbe fogadnak egyet a földrengésben elárvult kicsik közül. Ahogyan azok a szülők is vállalhatnak új babát, akiknek egyetlen gyermekük súlyosan megsérült a katasztrófában.

Sok szakértő ugyanakkor tiltakozik az ellen, hogy a gyerekeket idegeneknek adják át: szerintük az az ideális, ha a kicsik az életben maradt családtagoknál nevelkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×