eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem került jobb helyzetbe Hillary Clinton

Kompromisszumos döntést hozott két állam, Florida és Michigan elnökjelölt-állító delegátusainak az ügyében az amerikai Demokrata Párt szombaton.

A döntés lényege, hogy mindkét állam delegátusai részt vehetnek ugyan az augusztus végén esedékes jelöltállító konvención, de fejenként csak fél szavazattal rendelkezhetnek.

A Demokrata Párt vezetése azért vette fontolóra a két állam delegátusainak a megbüntetését, mert a párt szabályzatával szembeszegülve túl korán rendezték meg az előválasztást.

Korábban felmerült annak a lehetőség is, hogy mindkét államot kizárják a pártkonvencióról, vagyis, hogy nem veszik figyelem sem Florida, sem Michigan delegátusainak a szavazatait annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy a Demokrata Pártot Hillary Clinton New York-i vagy Barack Obama illinois-i szenátor képviselje a novemberi elnökválásztáson.

A Demokrata Párt ügyrendi bizottságának szombati kompromisszumus döntése nyomán némileg megváltozott a választási matematika. Az augusztus végi denveri pártkonvención 3409,5 kötött szavazatú delegátus és 823,5 szabadon döntő szuperdelegátus vesz részt. Ez összesen 4233 szavazat, ami azt jelenti, hogy a jelöltség megszerzéséhez szükséges többség 2117 voks.

A CNN úgy becsüli, hogy a michigani és floridai félszavazatok beszámításával Obama eddig 2051 szavazatot gyűjtött össze, vagyis mindössze 66 voks választja el a jelöltségtől. Clinton 1877 szavazatot tudhat maga mögött.

Obamának áll a zászló

A kilenc órányi feszült tanácskozás után meghozott kompromisszumos döntés ellen Clinton stábja tiltakozott, hiszen a volt first lady szerezte meg a delegátusok többségét mindkét vitatott államban. Azonban sem ő, sem riválisa nem kampányolt egyik államban sem, Michiganben ráadásul Obama neve nem is szerepelt a szavazólapon. Clintonék közölték, hogy Michigan tekintetében nem született igazságos döntés, mert megítélésük szerint Clintonnak néggyel több delegátus járna.

Az Obama-stáb viszont üdvözölte a kompromisszumot, hangoztatva, hogy az illetékes bizottság igazságos döntést hozott, így Michigan és Florida véleménye is számítani fog a konvención.

A hátralevő három előválasztási fordulóban - vasárnap Puerto Ricóban és kedden Dél-Dakotában, illetve Montanában - összesen 86 elkötelezett delegátust osztanak ki a két jelöltaspiráns között.

Elemzők úgy számolnak, hogy Obama, még ha veszít is, legalább 30 delegátust szerez kedd estig, tehát már csak 30 szuperdelegátus támogatására lesz szüksége a jelöltség megszerzéséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×