eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Halál a macedón választásokon: lövöldözés volt

Halálos áldozata és több sebesültje is van a macedóniai albán településeken a vasárnapi parlamenti választást a délelőtti órákban megzavaró erőszaknak.

A Szkopje közelében lévő Krusinóban albánok egy csoportja összetűzött a szavazókör biztonságára felügyelő, különleges alakulathoz tartozó rendőrökkel, s a lövöldözésben egy ember megsebesült. Az incidenst az váltotta ki, hogy egy albán több ember nevében akart szavazni, s miután ezt a helyi választási bizottság elnöke nem engedélyezte, pisztolyt rántott, s fenyegetőzni kezdett.

A helyiségben tartózkodók közül többen a pártjára álltak, de mikor a rendőrök megérkeztek, visszavonultak, miközben lőttek a rendfenntartókra. Ekkor történt a sebesülés, de hogy ki az áldozat, azt a rendőrség szóvivője, Ivo Kotevszki nem közölte.

Ugyancsak a főváros közelében, Aracinovóban ismeretlenek megsebesítettek egy embert, ő belehalt lőtt sérülésébe. A település környékén, valamint Krusinóban is fegyverekkel megtömött gépkocsira bukkant a rendőrség.

Több, Macedónia északnyugati részén, Tetovo és Gostivar környékén lévő, albánok lakta településen fel kellett függeszteni a szavazást. Volt, ahol a döntést meghozó választási bizottsági elnök csak annyit közölt, hogy nincsenek meg a voksolás normális feltételei, más helyeken viszont kisebb-nagyobb incidensekről is beszámoltak az illetékesek.

A nyugat-macedóniai Debarban egy szavazó rátámadt a választási bizottság elnökére. Malinóban, Tetovo mellett el sem tudták kezdeni a szavazást, mert az éjszaka folyamán az urnákat és az összes választási anyagot ellopták. A közeli Gurgurnicában fegyveresek rontottak be a szavazókörbe, s vetettek véget a voksolásnak, az ország nyugati részén lévő Gostivarban pedig egy fegyveres se szó se beszéd fogta és a leadott szavazatokkal együtt elvitte az urnát.

Megerősített készültség

Az incidensekre annak ellenére került sor, hogy a szavazás előtt alaposan megerősítették a rendfenntartó erőket. Mint Gordana Jankulovszka belügyminiszter közölte, rekordszámú rendőrt vezényeltek a szavazókörökbe, s a voksolás napjára meghirdették a "zéró tolerancia" elvét.

Megfigyelők szerint erre azért is szükség volt, mert a macedóniai választási kampány néhány hete alatt végig jelen volt az erőszak az albánok között. Egy embert megöltek, Ali Ahmetire, a legnagyobb albán párt elnökére rálőttek, s napirenden voltak a verekedések, amelyekből a voksolás előtti utolsó napokra is jutott jónéhány.

Az erőszak oka, hogy az albánok, akik hét éve még együtt harcoltak a macedónok ellen, s kis híján véres polgárháborúba döntötték az országot, erősen megosztottak, szembenálló csoportjaik azon marakodnak, hogy ki tud közelebb kerülni a pénzt, védettséget jelentő állami hatalomhoz.

Az ellentétek kiéleződéséhez Nikola Gruevszki kormányfő is alaposan hozzájárult, amikor a két nagy közül a kisebbik albán párttal kötött csak szövetséget, Ali Ahmetit és körét kihagyta a hatalomból.

Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Nyakunkon az amerikai választás - Mibe érdemes tenni a pénzünket?

Nyakunkon az amerikai választás - Mibe érdemes tenni a pénzünket?

Közeledik a november, vele együtt pedig az amerikai elnökválasztás is. Az előzetes felmérések alapján rendkívül szoros lehet a verseny a két jelölt, Donald Trump és Kamala Harris között. Éppen ezért most megnéztük, hogy mire számíthatunk a piacokon abban az esetben, ha a Trump, illetve ha Harris nyer kicsit több mint 4 hét múlva. Valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy mi lehet a legjobb választás azon befektetők számára, akik a "biztosra" akarnak játszani. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 08:27
×
×
×
×