eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tartósan magasak maradnak az élelmiszerárak

Még évekig tartósan magasak maradnak az élelmiszerárak - figyelmeztet az OECD és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) most kiadott jelentése. Az anyag szerint 22 ország számára különösen nagy veszélyt jelentenek a magas üzemanyag- és élelmiszerárak. A szerzők ugyanakkor figyelmeztetnek arra is: a bevezetett exporttilalmak kedvezőtlenül torzítják az árakat.

A háztartásoknak világszerte tartósan magas élelmiszerárakra kell berendezkedniük - közölte az OECD és a FAO most kiadott, 10 éves előrejelzésében.

A prognózis szerint a marha- és sertéshús ára 20 százalékkal, a búza, kukorica és tejpor ára 40-60, a növényolajok ára pedig 80 százalékkal lehet magasabb a következő tíz év során, mint eddig.

Az áremelkedés nyomán világszerte megugrott az éhezők száma, akiknek ellátása "sürgős humanitárius feladat" - állapítja meg a két szervezet közös jelentése. A helyzet nyomán Ázsiában, Afrikában és a karibi-térségben is egymást érik a tiltakozó akciók.

Az OECD azonban bírálta azokat az országokat, amelyek az áremelkedés és a készletek csökkenése miatti félelmükben exportstopot léptettek életbe a legfontosabb élelmiszerekre, például a rizsre. "Az árak kérdését nem protekcionizmussal, hanem az agrártermékek piacának megnyitásával lehet kezelni" - mondta Angel Gurria, a szervezet vezető közgazdásza.

Kedvezményes hitelt ad a Világbank


A Világbank csütörtök 1,2 milliárd dolláros kedvezményes hitelt hagyott jóvá azoknak az államoknak, amelyek az üzemanyag- és élelmiszerár emelkedés miatt küszködnek. Robert Zoellick, a szervezet elnök hozzátette: a következő harminc évben meg kell duplázni az élelmiszertermelést a Földön, de ez lehetőségeket is jelent az agrárüzlet fejlesztésére.

Rómában, a FAO székhelyén a szervezet 22 - főleg afrikai - országot nevezett meg, amelyekre súlyos veszélyt jelentenek a jelenlegi magas árak.

A jelentés némi reményt is ad, mivel megállapítja: a mostani helyzetet több különleges tényező együttesen idézte elő, és a nyomás az elkövetkező években valamelyest csökkenni fog.

A két szervezet ugyanakkor figyelmeztet, hogy az agrártámogatások és a kereskedelmi korlátok nem adnak adekvát választ a válságra, viszont a magas árak legalább az agrárágazat modernizálására kényszeríthetik a szegény országokat. A probléma rendezésében a kormányzat működésének javítása, az infrastruktúra fejlesztése és a földtulajdon kérdések rendezése is segíthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×