eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Még reménykedhet Hillary Clinton

Barack Obama és Hillary Clinton is legyőzné a republikánus John McCaint, ha most lenne az amerikai elnökválasztás - derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból. Obama a michigani és floridai szavazatok sorsáról szóló szombati döntés, valamint az előválasztási időszak keddi lezárása után már elnökjelölt lehet.

A közvélemény-kutatások szerint jót tett az amerikai Demokrata Párt megítélésének, hogy a legvégsőkig folyik a harc az elnökjelöltségért.

A republikánusoknál már régóta tudni, hogy John McCain lesz a jelölt, a Pew Intézet felmérése szerint azonban mind Barack Obamával, mind Hillary Clintonnal szemben alulmaradna, ha most lenne az elnökválasztás. McCain hátránya nem nagy, a biztos pártválasztók 44 százaléka voksolna rá, szemben Obama 47 és Clinton 48 százalékával.

Elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy Hillary Clinton ebbéli előnye csak névleges: a demokrata elnökjelöltségre már alig maradt esélye.

Clinton már temeti az árkokat


Ezt megerősítette az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa is. Romsics Gergely elmondta: Hillary Clinton csak akkor érheti utól Barack Obamát az előválasztási versenyben, ha az illinoisi szenátort érintő botrány robban ki, vagy a politikus valamilyen más okból veszti el jelentős demokrata személyiségek támogatását.

A szakértő hozzátette: Clinton már sokkal kevésbé élesen kritizálja Barack Obamát, megkezdte az árkok betemetését.

Az utolsó előválasztásokat kedden tartják Puerto Ricóban, Montanában és Dél-Dakotában, így Hillary Clintonnak már csak minimális esélye van arra, hogy képes legyen megfordítani az állást; őt mindössze 1780 delegált támogatja, míg Obamát 1987.

Az egykori first lady hátrányát ugyanakkor lefaraghatja a Demokrata Párt többségében őt támogató mandátumvizsgáló bizottsága, amely szombaton dönt arról, hogy a korábban érvénytelennek minősített floridai és michigani szavazatok beleszámítsanak-e a végső eredménybe.

Ezekben az államokban Hillary Clinton nyert, így ha a testület neki kedvező döntést hoz, még versenyben maradhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×