eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Már jövő héten elnökjelölt lehet Barack Obama

A hétvégén dől el, hogy az előírtnál korábban előválasztást tartó Michigan és Florida delegáltjai részt vehetnek-e a nyár végi demokrata konvención. Ha nem, akkor Barack Obama egy héten belül megnyeri az előválasztásokat - véli az Amerika-szakértő.

Egyértelműen Hillary Clintonnak kedvezne, ha a michigani és floridai delegátusok mégis részt vehetnének a nyári demokrata konvención - mondta az InfoRádiónak Magyarics Tamás, aki szerint a két előválasztáson győztes New York-i szenátor összességében több szavazatot kapott riválisánál, és ez erős érv lehet a számára.

Mint ismeretes, Michigan és Florida államban az év elején korábban tartották az előválasztásokat, mint ahogy erre joguk lett volna, ezért lehet, hogy teljesen kizárják őket az előválasztási küzdelemből - erről a hétvégén fog dönteni a Demokrata Párt ügyrendi bizottsága.

Michiganben a jelölti névjegyzékből Barack Obama kihúzatta magát, így ott csak Hillary Clinton indult, ám Floridában mind a ketten felkerültek a névjegyzékbe. A hétvégén derül ki, hogy a két állam előválasztási eredményét beszámítják-e a küzdelembe.

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa úgy véli: ha nemleges döntés születik, akkor Barack Obama egy héten belül megnyeri az előválasztásokat, így a nyár végi demokrata pártgyűlésre már semmi lényeges döntés nem vár.

Amennyiben azonban az a döntés születik, hogy beszámítják a renitens államok előválasztását, akkor Hillary Clinton kezébe komoly ütőkártya kerül - hangsúlyozza az Amerika-szakértő, aki szerint a volt first lady csapata azzal érvelhetne tovább, hogy jelöltaspiránsuk összességében több szavazatot szerzett - ez pedig a szuperdelegátusok felé lehet hatásos, mert náluk az az elv, hogy nem változtatják meg a többség véleményét.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×