eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elnézték a legendás admirális halálának helyét

Áthelyezik a brit Nelson admirális halálát jelző emléktáblát a Victory hadihajó fedélzetén, a jelenlegi ugyanis a legújabb kutatások szerint 7,5 méterre van a valós helytől.

Az angol tengernagy híres zászlóshajóján, a Victoryn 1900 óta hirdeti aranyozott plakett Nelson halálának helyét, ám a dél-angliai Portsmouth kikötőjében álló, múzeummá kialakított csatahajó évi 400 ezer látogatója eddig nem a megfelelő helyen róhatta le kegyeletét.

A hajó kurátora, Peter Goodwin ugyanis a Nelson halála című festményen - amelyet Arthur William Devis angol festő a trafalgari csata után két évvel készített - felfedezte azt a helyet a hajó belsejében, ahol a tengeri ütközetben meglőtt Lord Nelson ténylegesen elhunyt. A régi plakettet letakarták, és már készül az új, amelyet június 21-én avatnak fel.

Az 1805-ben aratott trafalgari győzelemmel Nelson tengernagy egy évszázadra megteremtette a brit haditengerészet megkérdőjelezhetetlen dominanciáját a világtengereken. Az ütközetben odaveszett a teljes francia-spanyol flotta és annak mintegy négyezer embere. A britek 450 embert veszítettek, de a flotta egyetlen hajója sem süllyedt el. A brit hadtörténet ezt tartja a királyi haditengerészet valaha aratott legnagyobb győzelmének.

A csatában ugyanakkor - a tüdejét szétroncsoló puskagolyótól - meghalt Nelson is, aki a Victory fedélzetéről vezényelte az ütközetet. Akkor viselt egyenruháját, amelyen jól látszik a golyó ütötte lyuk, valamint a puskagolyót is brit múzeumokban őrzik.

A szárazdokkban álló Victory egyébként - bár bevetésekben természetesen nem vesz részt - a mai napig hivatalosan a brit királyi haditengerészet hadrendben álló hajója, személyzettel és kapitánnyal.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×