eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Beteget jelentettek a szlovák orvosok

Tiltakozó munkabeszüntetést hirdetett péntekre a Szlovák Szakorvosok Uniója, az érdekvédelmi szervezet több pénzt követel az egészségügyi biztosítóktól.

A Szlovák Szakorvosok Uniója kétfrontos harcot hirdetett. Elégedetlen azzal a térítéssel melyet az egészségügyi biztosítók adnak munkájukért, a másik oldalon arra akarja rákényszeríteni az államot, hogy több pénzt juttasson az egészségügybe. Andrej Janco, a szakorvosok szervezetének elnöke szerint már elég volt az ígéretekből, itt az ideje, hogy az állam duplázza meg az egészségügy finanszírozásra szánt összeget.

Hivatalosan pénteken ugyan nincs orvossztrájk, csupán arra kérték a szakorvosokat, hogy jelentsenek beteget, ezzel indokolják távollétüket.

Andrej Janco szerint mielőbb lépnie kellene a minisztériumnak. "Nem tarthatunk fenn német színvonalú egészségügyet a szlovák pénzügyi keretből" - indokolta álláspontját. Az elnök úgy véli, hogy a betegek egészségét nem a meghirdetett munkabeszüntetés, hanem a minisztérium veszélyezteti.

A szakorvosok érdekvédelmi szervezetének felhívása azonban nem aratott osztatlan sikert, az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete már korábban jelezte, hogy nem csatlakozik a felhíváshoz. A béremelésről ők is tárgyalnak - elsősorban a kórházak képviselőivel, de a tiltakozásba nem kapcsolódtak be. Nem támogatta azt a Szlovák Orvosi Kamara sem.

A szlovák egészségügy áldatlan helyzetéről tájékozatták e héten Brüsszelben a szlovákiai egészségügyi dolgozók szakszervezetének tagjai az Európai Parlament szociális bizottságát. Õk is főleg az alacsony bérek és az ágazat alulfininaszírozottsága ellen tiltakoztak.

A kormány egyelőre kivár, bár úgy tudni, Robert Fico miniszterelnök elégedetlen a jelenlegi helyzettel, és egyre többet hallani a szakminiszter Ivan Valentovics lemondásáról vagy visszahívásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×