eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Újságírónak okozott erkölcsi kár miatt pénzbírságot fizet a miniszterelnök

Újságírónak okozott erkölcsi kár miatt tízezer eurós pénzbírságra ítélte José Sócrates portugál miniszterelnököt a lisszaboni fellebbviteli bíróság. Sócrates környezetvédelmi miniszterként hozzá nem értéssel vádolt meg egy újságírót, aki a politikus támogatások odaítélésével kapcsolatos döntését kritizálta.

Újságírónak okozott erkölcsi kár miatt tízezer eurós pénzbírságra ítélte a portugál miniszterelnököt a lisszaboni fellebbviteli bíróság.

Az ítéletről beszámolva, José Antonio Cerejo, a Público című napilap újságírója szerdán elmondta, hogy még 2001-ben emelt panaszt José Sócrates ellen. Sócrates, aki abban az időben a környezetvédelmi miniszteri posztot töltötte be, egymillió eurós támogatást ítélt oda a Fogyasztóvédelmi Szövetségnek (DECO). Az újságíró szerint a DECO "nagyon közel áll" a portugál szocialistákhoz, és politikai megfontolások miatt részesült kedvezményben.

Sócrates levelet írt a napilapnak, és ebben hozzá nem értéssel vádolta meg Cerejót, aki szerinte "az újságírástól távol eső érdekeket szolgál". Cerejo úgy ítélte meg, hogy a levél aláásta szavahihetőségét, mint a közvéleményt tájékoztató újságíróét, ezért beperelte Sócratest.

A lisszaboni fellebbviteli bíróság kimondta: Sócrates levelével kételyeket ébresztett az újságíróval szemben, amivel megnehezítette, hogy hivatalos forrásokból információkhoz jusson. Cerejo szerint az ítélet azt bizonyítja, hogy "a politikusok nem mindig maradnak büntetetlenek", és kudarcba fulladt Sócratesnek az újságírók megfélemlítését célzó stratégiája.

José Sócrates a legfelsőbb bíróságnál fellebbezi meg a május 15-én kihirdetett ítéletet.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×