eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hogyan változtatja meg a jegesmedve az autóvezetési szokásokat?

Környezetvédelmi perek százai indulhatnak el az Egyesült Államokban azután, hogy a jegesmedve bekerült a veszélyeztetett fajok közé a globális klímaváltozás okozta olvadás miatt. A széndioxid kibocsátás jogi úton történő korlátozása végigvonulhat az egész amerikai gazdaságon, és érintheti az állampolgárok hétköznapi szokásait - vélekednek máris Washingtonban.

Fordulópont a globális felmelegedés elleni küzdelemben - így kommentálják a lapok világszerte azt a tényt, hogy a jegesmedve egy bírósági döntés hozta kényszer nyomán hivatalosan is bekerült az amerikai belügyminisztérium Veszélyeztetett Fajok Rendeletébe.

Maga a hír nem meglepetés: az északi sarkkör ragadozójáról évek óta tudják a kutatók, hogy az olvadás miatt kihalhat, és nemrég az Egyesült Államok Geológiai Jelentése is azt jósolta, hogy 2050-re Alaszkában nem lesz már jegesmedve, ha a felmelegedés folytatódik.

A jegesmedve jégtáblákról ejti foglyul leggyakoribb táplálékát, a fókát, jégmezőkre van szüksége párzáshoz is, és a szakemberek szerint vajmi kevés az esély arra, hogy megtanulja a szárazföldi vadászatot.

Ez a rendelkezés azonban mégsem a jegesmedvék elsődleges védelme miatt számít mérföldkőnek - teszik hozzá az angol nyelvű lapok -, hanem azért, mert a végrehajtó hatalom az Egyesült Államokban először ismerte el, hogy a jegesmedvék élettere az üvegházhatású gázok okozta globális felmelegedés miatt szűkül. A fehérbundás emlős törvényes védelme ezután minden szövetségi szintű kormányzati szervet kötelez arra, hogy tevékenységével aktívan fékezze a felmelegedési folyamatot, tehát járuljon hozzá az üvegházi gázok korlátozásához.

A környezetvédők máris perekkel fenyegetnek

Környezetvédő csoportok máris bejelentették: ellenőrizni fogják a törvény betartását, és perelni fognak, ha kell. Ha pedig bíróságra mennek, akkor nyerni fognak - vélekednek mértékadó washingtoni körökben, ahol úgy vélik: borítékolható ezek után, hogy egy-két éven belül a jegesmedve-ügy a mindennapi amerikai életstílusra is hatással lesz, és befolyásolja majd az alaszkai olajkitermelést, sőt minden szövetségi működési engedély kiadását az Egyesült Államok Természetvédelmi Hatósága fogja meghatározni a most elfogadott szabályozás következményeképpen.

Tehát - figyelmeztetnek az amerikai kommentárok - minden üvegházi gázt kibocsátó emberi tevékenység megkérdőjelezhetővé válik, és ez végigvonul a gazdaságon az energiaszektortól a könnyűiparon át az állampolgárok autóvezetési szokásaiig.

A frissen elfogadott jegesmedve-rendelkezés tehát a várakozások szerint az első jogi káosz után egy forradalmian új szemléletet tükröző széndioxid-adó és széndioxid-kvóta törvénybe iktatásához vezet majd a globális felmelegedésre egészen a legutóbbi időkig fittyet hányó Egyesült Államokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×