eur:
389.38
usd:
361.44
bux:
68401.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Euróövezet: 3,3 százalékos tizenkét havi infláció áprilisban

Az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékkal volt nagyobb az összesített GDP, mint a tavalyi utolsó negyedévben, és 2,2 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben, jelentették az EU statisztikai hivatalában csütörtökön előzetes becslésként. A leggyorsabb inflációjú országok "élbolyából" most már kiesett Magyarország: az első három helyezett áprilisban Lettország, Bulgária és Litvánia volt, 17,4 százalékos, 13,4 százalékos és 11,9 százalékos tizenkét havi inflációval.

Az elemzők 0,5 százalékos negyedéven belüli, és 1,9 százalékos éves növekedést vártak. A vártnál nagyobb átlag főleg a beruházásokkal támogatott, az első negyedévek történetében 12 éve leggyorsabb német fejlődésnek köszönhető.

Németország gazdasági növekedése, éves összehasonlításban, 2,6 százalékra ugrott a tavalyi utolsó negyedévi 1,8 százalékról. Franciaország teljesítménye 2,2 százalékos éves növekedéssel szinten maradt a tavalyi utolsó negyedhez képest.

A tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékos volt a negyedéves, és szintén 2,2 százalékos az éves GDP-növekedés az euróövezetben.

Az Európai Bizottság az április végén megjelent tavaszi előrejelzésében 1,7 százalékra csökkentette az idei GDP-növekedési előrejelzését az euróövezet számára a februárban jósolt 1,8 százalékról. Elemzők most óvatosan úgy vélik: az első negyedévi adatok ugyan váratlanul jók, az éves növekedési ütem szinten maradt a tavalyi utolsó negyedhez képest azáltal, hogy a negyedéven belül ütem gyorsult, de be kell számítani az enyhe telet, amely nem szezonszerűen segítette a beruházási-építőipari tevékenységet, miközben a lakossági fogyasztás az euróövezet átlagában továbbra is renyhe. Ezért egész évre a legtöbb elemző ezentúl is a növekedés lanyhulására számít, nem utolsó sorban a fő exportpiacok szűkülése, a kőolaj és a nyersanyagok magas ára és az euró erőssége miatt.

Tavaly 2,6 százalékkal, tavalyelőtt 2,8 százalékkal - hatéves rekord ütemben - bővült az euróövezeti GDP.

Az egész EU átlagos gazdasági növekedése éves összehasonlításban 2,4 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 2,5 százalékról. Ezt is alapjában a német "ugrás" segítette, miközben távolabbi végeken meredek visszaesés volt: a már beérkezett adatok szerint Lettországban a GDP-növekedés, éves összehasonlításban, 3,6 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 8,1 százalékról, Litvániában 6,2 százalékra 8,5 százalékról, Észtországban 0,4 százalékra 4,8 százalékról, Szlovákiában 8,7 százalékra 14,3 százalékról.

Az euróövezetben áprilisban átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban, jelentették az EU statisztikai hivatalában szintén csütörtökön végleges becslésként, megerősítve az április 30-án közölt előzetes becslést. Korábban az elemzők 3,4 százalékos tizenkét havi inflációt vártak áprilisról. Márciusban 3,6 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben, új rekord a közös statisztika 1997. januári bevezetése óta.

Az egész EU-ban áprilisban átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 3,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban. Márciusban 3,8 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció az EU átlagában.

A leggyorsabb inflációjú országok élbolyából most már kiesett Magyarország: az első három helyezett áprilisban Lettország, Bulgária és Litvánia volt, rendre 17,4 százalékos, 13,4 százalékos és 11,9 százalékos tizenkét havi inflációval.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×